tisdag 31 mars 2009

Svår uppgift för Island i ishockey-VM

Den 7 april inleds årets hockey-VM i Novi Sad i Serbien. Island möter Kina i premiärmatchen i division 2A. Övriga motståndare är Estland, Israel, Serbien och Nordkorea.

Förra året slutade Island som femma i division 2B. Då liksom nu finns samma fyra islandssvenskar med i truppen: Emil Alengård (poängkungen som bytt klubb från Gislaved till New England College Pilgrims), Daniel Ädel (tidigare Eriksson, Gripen Hockey), Dennis Hedström (Lenhovda och Björninn) och Robin Hedström (Växjös juniorer och Nässjö).

Motståndet är tuffare nu än förra året. Estland och Kina är favoriter till gruppsegern. Även Israel och Serbien kommer före Island på världsrankingen. Men Island bör kunna undvika nedflyttning genom att besegra det förväntade bottengänget Nordkorea. Island är rankat som 38 i världen.

Den inhemska ligan består i dag bara av tre lag - Íshokkífélagið Björninn från Reykjavík, Skautafélag Reykjavíkur och Skautafélag Akureyrar. Narfi från Hrísey har dragit sig ur seriespelet och Hokkífélagið Jakarnir från Västmannaöarna deltar inte. Skautafélag Akureyrar är redan klara Islandsmästare efter 3-1 i matcher i finalserien mot Skautafélag Reykjavíkur. I serien slutade laget på 48 poäng, Skautafélag Reykjavíkur på 32 och Björninn 10.

14-årige Björn Róbert Sigurðarson har redan gjort debut i Skautafélag Reykjavíkurs A-lag och har nu flyttat till Sverige för att spela juniorhockey med Malmö Redhawks. Han betraktas som ett av Islands stora löften. 14-åringen får dock inte chansen i VM. Det får däremot Orri Blöndal som spelat juniorhockey i Sverige med Pantern.

Skautafélag Reykjavíkur har för övrigt testat ett nytt sätt att dra in pengar och få uppmärksamhet. Laget har gett ut en kalender där spelarna poserar i skridskor och kalsonger. Ordföranden Helgi Páll Þórisson säger till Morgunblaðið att klubben fick idén för två år sedan men att den gick att genomföra först nu. Han tycker att de halvnakna bilderna är konstnärliga och inte porriga.

Här kan du läsa mer om förra årets VM-turnering.