måndag 30 mars 2009

"Vetenskapsmagasinet" om krisen på Island

Kvällens avsnitt av "Vetenskapsmagasinet" i SVT2 20.00 handlar om krisen på Island med fokus på olika näringsgrenar som kan bidra till att få ekonomin på fötter - bland annat systemet för fiskekvoter och export av kunnande kring geotermisk energi.

Programmet sänds även i SVT24 på onsdag 21.30, i SVT2 på onsdag 23.50 och i SVT2 på lördag 13.30. Efter kvällens sändning går det också att se "Vetenskapsmagasinet" på SVT Play på nätet. Programledare är Linda Nyberg (bilden).

Så här lyder SVT:s presentation av programmet:
"På Island finns ett begrepp - hugvit - som kan översättas till 'framåtanda och kreativitet'. Innan finanssektorn tog över hade islänningarna redan gjort sig kända internationellt för sina innovationer. Landets stolthet är ett fiskekvotssystem som är det första i världen att ge ett hållbart fiske, och som bygger på ett unikt samarbete mellan ekonomer, biologer, fiskare och politiker. Nu vill islänningarna också exportera sitt kunnande inom geotermisk energi, en ren och förnybar energikälla som skulle kunna byggas ut längs med alla världens kontinentalplattor. Nu hoppas landet på nytt mobilisera sin uppfinningsförmåga för att ta sig ur krisen. Men samtidigt är det kanske just 'hugvit', den isländska förmågan att gå på och välkomna det nya som lett landet rakt in i finanskrisen. De nationalekonomer som försökte varna regeringen talar om en brist på försiktighet och ett förakt för ekonomisk kunskap."

Foto: Carl-Johan Söder/SVT