torsdag 2 april 2009

Årets bästa isländska aprilskämt

Sigur Rós gjorde narr av Coldplay men blev själva offer för ett aprilskämt. Davíð Oddsson får ett nytt toppjobb när Hummer flyttar produktionen till Island och Kerry Katona (bilden) sjunger Islands nationalsång - men tillåts ändra texten så att hon gör reklam för butikskedjan Iceland.

Aprilskämt är tradition även på Island. Förra året skapade Fréttablaðið vansinniga köer efter en fejkad artikel om rea på bensin och Sigur Rós gick ut med att de nu skulle låta sig sponsras av industrijätten Alcoa.

Sigur Rós missade inte heller i år chansen att skoja med sina fans. Kjartan och Jónsi hjälper nämligen stadiumsmörarna Coldplay med uppföljaren till "Viva la vida". Jónsi ska dessutom sjunga duett med Chris Martin på ett spår. Se videon från detta fantastiska samarbete här...

Eyjar gav igen på Sigur Rós och utlovade att bandet skulle spela på årets Þjóðhátíð på Västmannaöarna. Festivalen skulle i år fokusera mer på musik - men den som ville köpa biljetter 14.00 i går svensk tid möttes av det här meddelandet.

Björk skämtade också med sina fans. På hemsidan avslöjade Björk att hon sagt ja till att bli ny sångare i Led Zeppelin.

Davíð Oddsson blir ny vd för Hummer när GM gör sig av med vulgomonstertillverkaren. President Barack Obama stannade till på Keflavíks flygplats på väg till G20-mötet i London. Företaget blir isländskt från den 1 juli för en miljard dollar. Och någon bättre företagsledare än den mångsidige Davíð Oddsson är förstås otänkbar. Fordonet döps dessutom om till Hummer Iceland, uppger Iceland Review.

Väldigt skojiga men kanske inte särskilt sannolika var tv-kanalen Stöð 2 - som enligt Vísir bjöd in till den definitiva uppgörelsen mellan Davíð Oddsson och Jón Ásgeir Jóhannesson. Männen som avskytt varandra i snart 20 år skulle göra upp 23.00 svensk tid på Háskólabío i Reykjavík. Det lockades med fritt inträde och tv-stjärnan Egill Helgason som domare. Föga förvånande dök ingen av de tävlande upp.

Enligt schacknyhetswebben Skák var det dessutom inte den förre centralbankschefens enda tvekamp i går. Davíð Oddsson skulle också möta efterträdaren Svein Harald Øygard - vars kompetens han för övrigt sågade under Självständighetspartiets landsmöte i helgen - i ett parti schack.

De tomma husen i det nya bostadsområdet Úlfársdalur köptes enligt Icenews upp av en okänd grupp investerare. Bostäderna skulle lottas ut bland islänningar som lovade att rösta på Självständighetspartiet i valet. Partiet förnekade dock att de låg bakom röstfiskeriet.

Justitieminister Ragna Arnadóttir kontrade dock med att hela området skulle förvandlas till en soptipp för miljögifter från den gamla militärbasen i Keflavík om inte de hemliga investerarna trädde fram inom 48 timmar.

Feykir spann vidare på de två isbjörnar som simmade i land på norra Island i somras och de efterföljande isbjörnslarmen i regionen. Nu hade graven efter en tredje björn hittats vid skidområdet Tindastól.

DV avslöjade att Girls Aloud skulle spela in en video i Reykjavík och efterlyste statister i åldern 18 till 30 år. Einar Bárðarson utlovade 100 pund till alla som fick vara med.

Morgunblaðið hittade på att inredningen från de gamla affärsbankerna skulle reas ut i en nu övergiven butikslokal i Reykjavík. Jodå, en hel del dök upp för att fynda men fick åtminstone vetskapen om gårdagens datum med sig hem i bagaget.

Vísir utlovade gratis smakprov av två nya ölsorter - Icelandic Poverty Ale och Three Headed Monster Ale. Men de ölsugna som tog sig till Kringlan fick vända hem törstiga.

Brödet Vesturlandsþrumari lanserades i Skessuhorn. Bakat på lokala ingredienser - bland annat råg och korn från trakten. Degen knådas i - trumvirvel - cementblandare. Det senare är både effektivt och smidigt, byggbranschens behov av maskiner är just nu begränsat.

Víkurfréttir berättade att personal snubblat över en hemlig underjordisk amerikansk anläggning i anslutning till den nu nedlagda Nato-basen i Keflavík. Här kunde upp till 20 personer leva i hemlighet.

Kristinn H. Gunnarsson, som gjorde ett dåligt nomineringsval, bestämde sig enligt Bæjarins Besta för att hoppa av Framstegspartiet och återuppväcka det gamla lokala partiet Fönklistinn.

Island skulle enligt The Scottish Sun få oväntad hjälp inför gårdagens viktiga VM-kvalmatch mellan Island och Skottland i Glasgow. Kerry Katona, skandaldrottningen känd från Atomic Kitten och reklamfilmer för butikskedjan Iceland, övertalades nämligen till att sjunga den isländska nationalsången. Eftersom hon gjort så fantastisk reklam för matbutikerna satte det isländska folket i gång en övertalningskampanj - som lyckades.

Men Kerry Katona talar förstås ingen isländska. Och hon vill gärna fortsätta att göra reklam för Iceland. Därför gjordes en specialöversättning av nationalsången för det unika tillfället - i stället för den väntade översättningen: "We worship thy name in its wonder sublime" skulle Kerry Katona sjunga: We’re from a land of geysers — now check out our freezer pleasers".

En talesperson för det isländska fotbollslandslaget kommenterade valet så här: "Her ads for frozen cod fish fingers saved our fishing industry, so I’m sure Kerry will inspire our players."

Hur matchen slutade? 2-1 till Skottland. Det var tyvärr inget skämt. Indriði Sigurðsson gjorde Islands mål på en stolpretur.Ovan kan du se en av Kerry Katonas reklamfilmer för Iceland.

Här kan du läsa mer om förra årets aprilskämt.