torsdag 23 april 2009

Borgarahreyfingin klart över spärren

Borgarahreyfingin får 6,2 procent och fyra mandat i den senaste i den nu strida strömmen av Gallupmätningar inför valdagen. Men felmarginalen är fortfarande för tajt för att våga slå fast att partiet har klättrat över femprocentspärren.

Socialdemokraterna backar till 28,4 procent och Gröna vänstern ökar till 27,7 procent jämfört med gårdagens mätning. Regeringssamarbetet ser med andra ord ut att få en trygg fortsättning - resultatet motsvarar 18 mandat var - även efter lördagen.

De båda borgerliga partierna går också framåt - Självständighetspartiet till 23,7 procent och Framstegspartiet till 12,7 procent.

Liberalerna mister med all sannolikhet de fyra mandat som partiet i dag har i alltinget. Partiet får 1 procent i mätningen. 0,3 procent hade lagt sin röst på Lýðræðishreyfingin om det var val i dag.

Trenden från tidigare mätningar håller i sig. Kvinnor och personer bosatta i Reykjavíkområdet är mer benägna att rösta på vänsterblocket medan Självständighetspartiet generellt lockar fler äldre.

De mesta partibytarna finns hos Självständighetspartiet och Socialdemokraterna. Bara 60 procent av väljarna från 2007 tänker göra samma val i år.

53,4 procent säger sig ha stöd för regeringen. Det starkaste stödet finns i Reykjavíkområdet.

Så ser det också ut i den färska Gallupmätningen för Reykjavíkurkjördæmi suður. Självständighetspartiet förlorar tre av fem mandat i valdistriktet och har förlorat mer än var tredje väljare jämfört med valet 2007 då partiet 39,2 procent i regionen.

Socialdemokraterna är störst med 34,7 procent. Därefter följer Gröna vänstern (27,6 procent), Självständighetspartiet (22,6 procent), Framstegspartiet (6,3 procent), Borgarahreyfingin (5,2 procent), Lýðræðishreyfingin (3,0 procent) och Liberalerna (0,5 procent).

58,1 procent har stöd för regeringen. Kvinnor röstar i större utsträckning på Socialdemokraterna och män på Självständighetspartiet.

Bidragskarusellen kring Självständighetspartiet snurrar vidare. Det är fortfarande förre hälso- och sjukvårdsministern Guðlaugur Þór Þórðarson som är värst utsatt. DV avslöjade i går att han tog emot fyra miljoner kronor från Baugur och FL Group inför förra valet. Något som möjligen påverkade någon att spreja en ny partiförkortning utanför partiets kontor i Hafnarfjörður - X-FL i stället för XD, skriver DV.

Även statsminister Jóhanna Sigurðardóttir tog emot bidrag från Baugur 2006. Hon fick dock enligt DV nöja sig med 200 000 isländska kronor.

Här kan du läsa mer om partisympatierna och här mer om bidragsskandalen.