tisdag 21 april 2009

Fiskare avslöjade narkotikasmugglingen

Det var tips från en fiskebåt som avslöjade narkotikasmugglingen till Djúpivogur. Sex män har gripits misstänkta för att ha försökt föra in 109 kilo knark till Island.

Besättningen ombord fiskefartyget reagerade på att den belgiskflaggade segelbåten (bilden) korsade Atlanten under en tid på året då få vågar sig på resan. Dessutom är det väl känt att mycket narkotika sannolikt förs in till Island sjövägen.

De tre männen som skulle föra narkotikan i land gav sig ut på havet från Djúpivogur i södra östfjordarna i lördags kväll. Vid 21-tiden svensk tid ska de ha mött upp segelbåten 15 till 20 sjömil sydost om Papey och flyttat över knarket till deras gummibåt. Därefter vände männen tillbaka till fastlandet och lastade ur båten vid Gleðivík i Djúpivogur.

Tack vare tipsen från fiskebåten var polisen männen på spåren. Ett par timmar senare stoppade polisen en jeep på ringvägen vid Höfn - i fordonet fanns en av smugglarna, ett hagelgevär och 109 kilo narkotika, amfetamin, cannabis, hasch och ecstasy-tabletter. Något som gör beslaget till ett av de största i Islands historia. Två av männen stoppades av polisen norr om Djúpivogur.

Samtidigt påbörjade kustbevakningen och polisen en vild jakt på smuggelbåten. Den upptäcktes tidigt på söndagsmorgonen på öppet hav på väg mot Färöarna - med 65 sjömil kvar till ögruppen bordade polisen båten och grep tre män. Ingen av dem gjorde motstånd.

Smugglarna tros ha varit på väg till Färöarna för att därefter segla tillbaka hyrbåten till Belgien. Fem av de totalt sex misstänkta är isländska medborgare. Den som seglade smuggelbåten är holländsk medborgare men har tidigare besökt Island vid flera tillfällen. Polisen utreder nu om han kan ha varit inblandad i annan knarkhandel.

Båten hyrdes den 11 april. Holländaren uppgav att han skulle segla till södra England eller Holland. Försäkringen gällde inte norr om 63:e breddgraden - båten fick alltså inte seglas till Island.

Segelbåten bogserades till hamnen i Eskifjörður av ett av kustbevakningens fartyg. Ombord fanns de tre männen som greps på öppet hav. Båtarna anlände strax efter klockan 9 svensk tid.

Häktningsförhandlingar mot de tre männen väntas under dagen. De kommer att transporteras med bil till Egilsstaðir för att därefter flygas till Selfoss för vidare färd till högsäkerhetsfängelset Litla-Hraun i Eyrarbakki. De tre männen som greps på fastlandet är häktade till och med den 11 maj. Häktningstiden för de tre som greps på Atlanten blir till och med den 12 maj.

Här kan du läsa mer om smugglingsförsöket.

Foto: Landhelgisgæslan