söndag 26 april 2009

Gratis ljudbok med Halldór Laxness

Hotet om att Halldór Laxness böcker skulle sluta tryckas är avvärjt. Förlagen, arvingarna och konkurrensmyndigheten Samkeppniseftirlitið är överens om en lösning som tryggar utgivningen av Nobelpristagarens verk.

Överenskommelsen firas genom att Vaka-Helgafell inom kort ger ut Sjöstafakverið, en samling med sju humoristiska berättelser som publicerades första gången 1964. Den säljs dessutom till det låga priset 499 isländska kronor.

Dessutom bjuder Forlagið till och med den 1 maj på en gratis uppläsning av Atómstöðin (Atomstationen). Romanen gavs ut 1948 och skapade inrikespolitisk debatt - boken handlar om småkorkade isländska politiker som säljer ut landet till utländska intressen medan befolkningen på glesbygden skakar på huvudet åt påhitten.

1971 läste Halldór Laxness själv Atómstöðin i Ríkisútvarpið och den uppläsningen kan du ladda ned här som en ljudbok i mp3-format. Utan att vilja uppmuntra till några dumheter så krävs det inte ett äkta isländskt personnummer (kennitala) men väl en fungerande mejladress (netfang) för att kunna tanka hem boken...

Här kan du läsa mer om problemen kring återutgivningen av Halldór Laxness verk.