tisdag 7 april 2009

Han vill bygga en golfbana på Viðey

Golfbanedesignern Edwin Roald Rögnvaldsson vill bygga en exklusiv bana på Viðey. Genom udda konstruktion och användning av hästar i stället för maskiner tror han att golfbanan skulle kunna locka till sig nyfikna spelare från hela världen, skriver Morgunblaðið.

Edwin Roald Rögnvaldsson är förmodligen Islands mest uppmärksammade golfbanekonstruktör. Han har bland annat formgivit banor vid Akureyri, Höfn, Geysir och Mosfellsbær.

På Viðey, den 1,7 kvadratkilometer stora ön i Faxaflói just utanför Reykjavík som har varit obebodd i 50 år, vill han skapa en unik golfbana.

Som en hyllning till de bästa golfbanorna, som enligt Edwin Roald Rögnvaldsson byggdes för ungefär 100 år sedan, vill han skapa en bana där inga maskiner används. I stället ska hästar och människan utföra arbetet. Han tror att 200 personer skulle kunna få jobb med att bygga golfbanan - och bara det och metoden skulle skapa uppmärksamhet.

Dessutom vill han bryta den traditionella golfbanans form med nio eller 18 hål. Han föreslår nu till exempel 17 eller 19 hål. Även det tror Edwin Roald Rögnvaldsson skulle kunna locka nyfikna spelare till Island.

Sommartid finns dessutom möjligheten att spela golf dygnet runt och påbörja en runda vid midnatt, något som bland annat en turnering i Akureyri har tagit fasta på.

Viðey var länge en nyckelplats i det isländska samhällslivet men sedan 1959 är ön obebodd. Den nås med en kort färjetur från Reykjavíks hamn.

Edwin Roald Rögnvaldsson vill utnyttja öns naturliga former - med kullar och små vattendrag - i golfbanan. Han tror att banan skulle ha liten påverkan på miljön och att fågellivet inte skulle störas.

Trots att Edwin Roald Rögnvaldsson vill bygga banan utanför det område där tusentals fåglar häckar är sannolikt fågellivet en av de saker som kan stoppa projektet. Viðey är en idealisk häckningsplats. I dag är delar av ön också avspärrad för människor under häckningstiden.

En golfbana skulle sannolikt också minska möjligheterna att röra sig på ön. Viðey är i dag ett mycket populärt utflyktsmål både för turister och islänningar.

Här kan du läsa mer om Viðey.