torsdag 16 april 2009

Hon vill öppna Surtsey för turister

Öppna Surtsey för turism och gör den fredade vulkanön till ett av världens mest exklusiva resmål. Det föreslår Västmannaöarnas marknadschef Kristín Jóhannsdóttir.

"Det magiska ordet inom turismen i dag är nyskapande, och om inte det här är rejält nyskapande så vet jag inte vad", säger Kristín Jóhannsdóttir till Eyjafréttir.

Surtsey fridlystes redan 1965 medan vulkanutbrottet som skapade ön fortfarande pågick. Sedan dess har ön varit fredad för människor - de enda som har fått tillåtelse att gå i land på Surtsey är forskare och enstaka journalister.

Eftersom ön har varit näst intill fri från mänsklig påverkan har Surtsey tjänstgjort som ett laboratorium i verkligheten där forskare har kunnat studera hur liv kommer till nytt land. Fridlysningen har förnyats 1974 och 2006 - då utökades också skyddszonen runt Surtsey. Öns unika utveckling var ett avgörande skäl när Surtsey förra året tilldelades världsarvsstatus av Unesco.

Kristín Jóhannsdóttir föreslår fyra till fem årliga färder till Surtsey med omkring 20 turister varje gång. Resenärerna ska transporteras med helikopter från Hemön eftersom det är besvärligt att gå i land på Surtsey. Besöken blir en till två timmar långa och övervakade.

Hon ser möjligheten att besöka Surtsey som det perfekta komplementet till Pompei norð­ursins och de andra vulkanutbrottsrelaterade sevärdheter som redan finns på Västmannaöarna. Kristín Jóhannsdóttir vill auktionera ut besöken på Surtsey till högstbjudande - och intäkterna ska gå till att vidareutveckla turistnäringen på Västmannaöarna.

"Jag är helt säker på att det är möjligt att auktionera ut sådana resor till människor som är beredda att betala ett högt pris för att uppleva något unikt", säger hon.

Men om Surtseyjarstofa och Náttúrustofa Suðurlands säger nej till projektet lägger Kristín Jóhannsdóttir idén på is.

Däremot tror hon inte att världsarvsstatusen skulle vara i fara om enstaka turister fick besöka Surtsey. Tvärtom skulle det stärka öns ryktbarhet som en upplevelse som inte finns någon annanstans.

Här kan du läsa mer om Surtseys historia och här om upptagandet på Unescos världsarvslista.

Bilden visar Suðurey, Álsey, Brandur, Hellisey, Geldungur, Súlnasker, Geirfuglasker och längst bort i fjärran Surtsey sedda från Hemön.