torsdag 23 april 2009

I dag kommer sommaren till Island

I dag inleds årets sjunde månad Harpa. Det betyder att sommaren har anlänt till Island och att sumardagurinn fyrsti, första sommardagen, firas under helgdagen. Den är en av elva isländska flaggdagar och har varit en helgdag sedan 1921.

Island har alltjämt flera kvarlevor från den fornnordiska kalendern. Under vintermånaden Þorri firas Þorrablót och lördagen som inträffar mellan den 21 och den 27 oktober fyrsti vetrardagur, första vinterdagen.

Sumardagurinn fyrsti firas torsdagen mellan den 19 och den 25 april. Seden kommer alltså från den fornnordiska traditionen där kalendern bara hade två årstider, sommar och vinter. Då var också den första sommardagen årets första dag.

Enligt sägnerna var det bäst om det var frost under natten som föregick den första sommardagen - det innebar att årstiderna helt enkelt frös ihop. Den som ville kolla ställde ut en skål med vatten utanför dörren före läggdags. Om den var frusen på morgonen betydde det att det skulle bli ett bra år. Om vädret var fint släppte bönderna ut boskapen på bete för att symbolisera att sommaren anlänt.

Årstiderna frös ihop bland annat i Reykjavík, Hveravellir och Västfjordarna i natt. Värmerekordet på första sommardagen är enligt Veðurstofa Íslands 19,8 grader i Akureyri 1976. 1998 var det 13,5 grader i Reykjavík, vilket är toppnoteringen för huvudstaden. Den kyligaste inledningen av sommaren inträffade vid Barkarstaðir i Miðfjörður 1988 - då hälsades den varma årstiden välkommen med -18,2 grader.

Att fira sommarens intåg så tidigt handlar förstås snarare om en mental inställning. Ljuset har alltid kommit tillbaka men värmen kan det vara lite si och så med.

Väderprognosen ser dock ut att inte vara alltför ironisk gentemot firandet i vissa delar av landet - i nordost förutspår Veðurstofa Íslands nio grader, lite sol och lite regn. På höglandet och i nordliga Västfjordarna väntas däremot snö och någon minusgrad. I söder runt sex grader varmt och en hel del regn - säkert tillräckligt för att några få tappra ska dra på sig kortbyxor och t-tröja.

Firandet innebär ofta att museer och badhus bjuder besökarna på inträdet samt en massa andra festligheter över hela landet.

Bilden är tagen söder om Hólmavík.

Här kan du läsa mer om Þorrablót.