onsdag 29 april 2009

Läsarmejl: Att resa till och på Island

Islandsbloggen har tidigare gett några råd till den som funderar på att åka runt Island med bil. Något som fick en läsare att ställa frågor om bästa sättet att ta sig till Island och vad som är bästa och billigaste sättet att ta sig runt ön. Här är svaret.

Att boka flyg är alltid något av ett lotteri. SAS har slutat att flyga från Stockholm till Reykjavík, den som väljer bolaget byter i Oslo eller Köpenhamn. Något som inte nödvändigtvis gör resan hiskeligt mycket dyrare, men det plussar i regel på några restimmar.

Smidigast - och för det mesta också snäppet billigare - är Icelandair och Iceland Express. Stora Icelandair flyger dagligen från Stockholm till Keflavík och uppstickaren Iceland Express flyger från Göteborg och Stockholm till Keflavík en eller två gånger i veckan under sommaren. Iceland Express är ofta något billigare medan Icelandair bjuder på lite mer komfort. Iceland Express är dock inte något lågprisbolag på samma sätt som Ryanair - det är långt ifrån avgiftshysteri och boskapstransportkänsla.

För den som vill ha med sig bilen till Island finns bara ett reguljäralternativ (det går att åka fraktfartyg också...): Smyril Lines färja Norræna som angör Seyðisfjörður på östkusten en gång i veckan från Danmark eller Norge.

Okej. På plats på Island. Nej, det är långt ifrån så billigt som vissa tidningar påstår. Island är fortfarande ett ganska dyrt land - efter den isländska kronans ras sätter allt fler sina priser i euro, vilket inte gynnar den som kommer dragandes med den svenska zlotyn. Att hyra bil är till exempel betydligt dyrare i år än förra året trots en förbättrad växlingskurs gentemot den isländska valutan.

På Island finns massor av hyrbilsföretag. Jag har inte ens hyrt av hälften så några vattentäta recensioner blir det inte. Något mindre uthyrare som Sixt och Geysir (de senare bjussar på en hygglig rabatt för den som bokar tidigt) kan vara något billigare än jättar som Hertz och Avis. Men de senare finns också på fler platser vilket skulle kunna betyda snabbare service om det behövs och har ibland mer generösa öppettider.

Andra uthyrare är Rent a Wreck, Budget, Europcar, Atak, RB Cars, National, Thrifty, Ras och Car Rental SS.

Vem ska hyra bil då? Tja, det är tveklöst det smidigaste sättet att ta sig runt Island. Men det är förstås varken billigt eller miljövänligt. Om ni är flera är det dock snudd på garanterat billigare än att åka buss - det går visserligen att åka kollektivt runt Island men det kräver oerhört noggrann planering (typ: Sugen på att åka till Drangsnes? Det går en buss i veckan. Vill du inte stanna i en hel vecka kan du stanna i tio minuter innan bussen vänder tillbaka till Hólmavík) och busskorten är ganska dyra. Dessutom saknas busstrafik i flera delar av landet. I synnerhet Västfjordarna och Östfjordarna är hopplösa utan bil.

För den som har Reykjavík som bas är det däremot inte nödvändigt att hyra bil. Stadsbussarna, Strætó, går till trevliga städer som Akranes, Hveragerði och Borgarnes. Att besöka andra städer i sydväst som Keflavík och Grindavík är inte heller något problem. Om du inte vill missa Geysir, Gullfoss eller Landmannalaugar kan du också hoppa på en guidad tur om du inte vill åka långfärdsbuss. Du kan köpa de olika busskorten hos BSÍ där det också finns tidtabeller för hela Island att ladda ned.

Vägarna slickar i regel kustlinjen och kantas av får, fåglar och branta stup. Att åka buss och bil går därför betydligt långsammare än i Sverige. Därför är det ofta billigare att flyga än att ta bussen eller bilen. Det sparar förstås tid också - en bussresa till Höfn från Reykjavík tar sex och en halv timme. Med flyget tar det en timme.

Flugfélag Íslands flyger från Reykjavík till Akureyri, Egilsstaðir, Grímsey, Ísafjörður, Västmannaöarna, Vopnafjörður och Þórshöfn plus Grönland och Färöarna. Biljettpriserna är från 3 990 isländska kronor och uppåt för enkel resa. Resorna till Grímsey, Vopnafjörður och Þórshöfn kräver byte i Akureyri. Flugfélag Íslands säljer också rabattkort som funkar utmärkt för turister - ju fler inrikesrutter som inkluderas desto större blir rabatten.

Flugfélagið Ernir flyger från Reykjavík direkt till Höfn, Sauðárkrókur, Bíldudalur och Gjögur. Biljetterna kostar från 9 700 kronor. Under sommarhalvåret flyger dessutom Flugfélag Vestmannaeyja till Västmannaöarna från Bakki och Selfoss och under vinterhalvåret mer sällan eller på begäran från Bakki. Resan mellan Bakki och Hemön tar sex minuter.

Till Västmannaöarna kan du dessutom ta dig med färjan Herjólfur som trafikerar Hemön från Þorlákshöfn på sydkusten. Det går anslutningsbussar från Reykjavík till varje avgång - två till tre dagligen. Överfarten tar knappt tre timmar.

Islands andra bilfärja, Baldur, går mellan Stykkishólmur på Snæfellsnes och Brjánslækur i Västfjordarna via Flatey. Något som kan spara några timmar för den som inte vill ta landvägen. En bonus är nära koll på fågel- och djurlivet i fina Breiðafjörður, ett minus att vägen runt fjordarna visserligen är lång men också vacker.

Med båt kan du också ta dig till öar som Viðey, Grímsey, Hrísey, Vigur och Papey samt till Hornstrandirhalvön.

Att ge något generellt svar på vilket transportsätt som är bäst är omöjligt. Det beror helt på vad du vill göra. De flesta alternativen slutar ändå med en hyfsat hög räkning.

Den som vill spara pengar kan förstås lifta, cykla och tälta. Men även det kan vara besvärligt. Vädret kan vara obarmhärtigt uselt även på sommaren med hårda vindar och piskande sidledsregn, och i glesbygden kan det ibland gå långt mellan bilarna.

Att kosta på sig hotell är heller inte nödvändigt. Isländska vandrarhem är generellt rena och välordnade. Detsamma gäller gästhemmen. Du betalar vanligtvis runt hälften av vad en övernattning på hotell kostar - för ofta nästan samma standard.

Här kan du läsa mer om att åka bil runt Island.