söndag 19 april 2009

Liberalerna hoppas på Norðvesturkjördæmi

Liberalerna går mot ett katastrofval och får mellan 0,7 och 2 procent i opinionsmätningarna. Att partiet ska klara femprocentspärren till alltinget tycks uteslutet.

Men partiledaren Guðjón Arnar Kristjánsson (bilden) har enligt Morgunblaðið inte gett upp hoppet om mandat i alltinget. I en Gallupmätning som partiet beställt har Liberalerna behållit sina sympatisörer i Norðvesturkjördæmi. I undersökningen får partiet 9,3 procent - något som skulle innebära att åtminstone Guðjón Arnar Kristjánsson, som är född i Ísafjörður, får fortsatt förtroende i alltinget.

Han toppar nämligen listan i valkretsen. 9,3 procent räcker för att säkra ett enda mandat oavsett hur det går för Liberalerna i resten av Island.

Guðjón Arnar Kristjánsson har heller inte gett upp drömmen om att klättra över femprocentspärren. Han anser att Liberalerna konsekvent får sämre resultat i väljarbarometrar än i valen till alltinget.

I valet den 12 maj 2007 fick Liberalerna fyra mandat och 7,3 procent av rösterna på hela Island.

Liberalerna bildades 1998 och har historiskt sett haft flest sympatisörer i Norðvesturkjördæmi i allmänhet och Västfjordarna i synnerhet. Med 4,2 procent av rösterna tog sig partiet in i alltinget - som då inte hade infört femprocentspärren - efter valet 1999 med två mandat. I valet 2003 fördubblades antalet mandat efter att Liberalerna fått 7,4 procent av rösterna.

I den Gallupmätning som gjordes i Norðvesturkjördæmi i början av april på uppdrag av RÚV och Morgunblaðið fick Liberalerna 3,9 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget på Island.