måndag 20 april 2009

Narkotikasmugglare greps på öppet hav

Tre män greps under natten mot söndagen misstänkta för ett av de största smugglingsförsöken i Islands historia. Efter en vild jakt på havet greps i går 23.35 svensk tid ytterligare tre män ombord på en segelbåt halvvägs till Färöarna.

Hur polisen kom narkotikasmugglarna på spåren är ännu inte känt. Över 100 personer arbetade i helgen med att gripa de misstänkta. Utredningen har skett i samarbete med Interpol och polisen på Färöarna.

Den yngste av smugglarna är 28 år. De två andra är i 30-årsåldern. De tre männen greps under natten mot söndagen. En av dem stoppades på väg söderut på ringvägen vid Höfn. I mannens jeep fanns 109 kilo narkotika - hasch, marijuana, amfetamin och några tusen ecstasy-tabletter. Samtidigt slog polisen till mot två män i Djúpivogur. De misstänks också för inblandning i smugglingen.

De tre männen har synts till vid hamnen i Djúpivogur (bilden) under den senaste veckan. De har vid flera tillfällen gett sig ut på havet med en snabb gummibåt. Till lokalbefolkningen sa de att de sysslade med dykning - något som väckte förundran då de släpade ombord stora bensindunkar.

Båten tros ha använts för att plocka upp narkotikapartiet ute till havs vid Papey för att sedan föra det till land med den mindre båten.

När polisen fått kännedom om hur smugglingen gått till började jakten på båten som transporterat narkotikan. Tre smugglare ombord på leveransbåten (bilden) insåg att något gått snett och satte snabbt kurs först mot Färöarna och därefter mot Shetlandsöarna. Efter drygt halva sträckan - med 65 sjömil kvar till Färöarna - omringades båten av den isländska kustbevakningen, Landhelgisgæslan, som följt smugglarnas väg med flyg. Ytterligare tre män greps misstänkta för grov narkotikasmuggling. Båten ska nu föras till Eskifjörður och väntas komma i hamn sent i kväll.

Männen som greps på fastlandet är kända av polisen sedan tidigare. En av dem friades nyligen av rätten från inblandning i omfattande narkotikasmuggling. Försöket att föra in knarket gick till på samma sätt. Enligt åklagaren seglade han en stulen båt lastad med narkotika från Holland till Höfn. Men bevisen mot honom räckte inte för en fällande dom. Även de två andra har dömts för lindriga narkotikabrott.

Två av männen som greps ombord på den belgiskregistrerade segelbåten var isländska medborgare, en i 30-årsåldern och en i 50-årsåldern. Den tredje är holländsk medborgare. Han har tidigare besökt Island vid flera tillfällen och polisen utreder nu om han gjort sig skyldig till fler brott. Islänningarna är kända av polisen och har tidigare varit inblandade i narkotikabrottslighet.

I september 2007 beslagtog polisen 40 kilo narkotika i det så kallade Pólstjörnumálið. Polisen väntade då efter tips på en segelbåt lastad med knark som anlände till Fáskrúðsfjörður i östfjordarna. Sex män dömdes för smugglingen, hjärnan bakom kuppen till hela nio och ett halvt års fängelse.

Männen som nu har gripits tycks ha använt sig av samma smugglingsmetod. Det är också så här som polisen tror att en stor del av narkotikan förs in till Island.

Flygplatsen i Keflavík (bilden) är i jämförelse mycket välbevakad - men för den som försöker sig på att utnyttja någon av de glest befolkade fjordstäderna i Austurland handlar det snarast om att inte väcka för mycket uppmärksamhet för att inte smugglingen ska lyckas. Även om det finns polis i de flesta orterna så har de mycket begränsade resurser till övervakning. Detsamma gäller tull och kustbevakning.

Polisen tror att smugglingen främst sker nattetid. Isländska mellanhänder möter knarkkurirerna på öppet hav för att föra narkotikan i land i mindre iögonfallande båtar. Sedan fraktas knarket med bil - oftast till Reykjavík - för att där tas om hand av dem som beställt partiet. Därefter delas partiet och når försäljarna.

De tre männen häktades i går av Héraðsdómur Reykjavíkur till och med den 11 maj. De tre männen som greps på öppet hav i natt kommer att ställas inför domstol i dag.

Sett till gatuvärdet på narkotikan kan det vara det största beslaget som har gjorts på Island.

Här kan du läsa mer om Pólstjörnumálið och här mer om polisens kamp mot knarket på Island.

Foto: Landhelgisgæslan (bilderna på den beslagtagna segelbåten och aktionen till havs).