fredag 17 april 2009

Norðurland nobbar Socialdemokraterna

Gröna vänstern och Framstegspartiet är störst i Norðausturkjördæmi. Och i Norðurland tänker bara 11,4 procent av befolkningen lägga sin röst på Socialdemokraterna. Det visar en ny Gallupmätning.

Opinionsundersökningen i Norðausturkjördæmi bekräfar bilden av en region som inte röstar som övriga Island. 28 procent av väljarna föredrar Gröna vänstern, 8,4 procentenheter bättre än vid alltingsvalet för knappt två år sedan. Redan det var ett mycket starkt resultat i regionen.

Förra valet röstade nästan var fjärde på Framstegspartiet - jämfört med valresultatet ökar partiet med en procentenhet till 25,6 procent.

Socialdemokraterna har stöd av 21,3 procent. I Akureyri får partiet 28,9 procent - i övriga Norðurland bara 11,4 procent.

Trenden för Självständighetspartiet håller i sig - även i Norðausturkjördæmi ser partiet ut att tappa var tredje väljare jämfört med förra valet. I Gallupmätningen får Självständighetspartiet 20 procent.

Borgarahreyfingin får 2,8 procent, Liberalerna 1,7 procent och Lýðræðishreyfingin 0,5 procent.

Gröna vänstern, som är motståndare till fler aluminiumsmältverk, går sämst i Austurland där 22,8 procent av befolkningen hade lagt sin röst på partiet. Här är Framstegspartiet störst med 32,5 procent. I Austurland finns redan aluminiumsmältverk. Gröna vänstern är starkast i övriga Norðurland - 32,7 procent av invånarna föredrar alltså ett parti som säger nej till den planerade anläggningen vid Bakki.

54,4 procent har förtroende för regeringen. Stödet är starkast i Akureyri och bland låginkomsttagare.

I den senaste Gallupmätningen för hela Island är Socialdemokraterna alltjämt störst med 30,7 procent. Gröna vänstern får 28,2 procent, Självständighetspartiet 23,3 procent och Framstegspartiet 11,1 procent.

Borgarahreyfingin är även här det parti som är närmast mandat i alltinget med 4,4 procent. Liberalerna får 2 procent och Lýðræðishreyfingin 0,4 procent.

59,4 procent ger sitt stöd till regeringen. Socialdemokraterna och Gröna vänstern ser alltså ut att gå mot en klar valseger. Europapolitiken kan dock bli en svår nöt att knäcka. Gröna vänsterns ledare Steingrímur J. Sigfússon sa i går att partierna inte har kommit överens om hur de ska hantera EU-frågan. Det mest troliga är dock att anhängarna Socialdemokraterna och motståndarna Gröna vänstern kommer överens om att låta det isländska folket avgöra frågan i en eller flera folkomröstningar.

En majoritet av islänningarna, 61,9 procent, vill inte att den isländska kronan blir framtidens valuta. 38,1 procent föredrar kronan. Mest positiva till en ny valuta är Socialdemokrater och stadsbor. Självständighetspartiets väljare och människor bosatta på landsbygden är mer skeptiska till att byta ut kronan, skriver Fréttablaðið.

Här kan du läsa mer om opinionsläget på Island.