onsdag 1 april 2009

Recension: A Little Trip to Heaven

Baltasar Kormákurs första långfilm på engelska är egentligen en isländsk historia som flyttats över Atlanten. Inte enbart för att stora delar av A Little Trip to Heaven är inspelad på Island.

Här finns de smala tunnlarna, det ständiga hällregnet, den näst intill obrukbara marken, de tvära väderomslagen och stora landskap och sparsamt med människor. Det vindpinade North Hastings hade lika gärna kunnat vara Norðurfjörður.

Skaderegleraren Holt - en expert på att betala ut så lite som möjligt till försäkringstagare - skickas till en avlägsen by i Minnesota för att utreda en bilolycka. Den dödes syster Isold är den ende arvingen till en ovanligt generöst tilltagen livförsäkring för att gälla en många gånger straffad rymling. En miljon dollar står på spel.

Isold är en lätt jagad kvinna som lever ihop med Fred och sonen Thor. Det är inte bara publiken som undrar hur paret kan ha fått ihop det - av lokalbefolkningen förklaras det med att urvalet här uppe är begränsade. Fred är en sunkig svindlartyp som inte drar sig för att hota Isold med att han ska sticka med Thor. Skådespeleriet är inte särskilt nyanserat - Fred har snarast kvinnomisshandlare stämplat i pannan.

Ju länge Holts utredning pågår desto mer övertygad blir han om att olyckan är iscensatt för att komma över livförsäkringen. För varje steg uppdagas nya livslögner. Någon är en skurk, någon kommer att få en gloria runt skallen.

Hantverket i A Little Trip to Heaven håller hög klass. Baltasar Kormákurs produktioner är alltid snyggt filmade, tajta och stilsäkra. A Little Trip to Heaven är småspännande och inte helt förutsägbar. Men historien håller inte riktigt för att skapa en verklig dramathriller - Isolds ångest går aldrig genom rutan, så farlig känns aldrig Fred och Holts vardagslunk hade gärna fått ha fler nyanser - det hade berättelsen om svindlaren som blir en ängel onekligen behövt.

Betyg: Tre påsar Djúpur.Ovan kan du kolla på en trailer för A Little Trip to Heaven.

Bolaget som gjorde filmen gick nyligen i konkurs. Läs mer om det här.