söndag 5 april 2009

Svårt att locka folk till Þórshöfn

Þórshöfn i Langanesbyggð har två problem: Kommunstyrelsen vill inte att sjukvården försämras genom att allt fler transporteras till Húsavík. Och det tycks omöjligt att hitta personer som vill jobba i bygden.

Bekymmer kring sjukvården är något Langanesbyggð delar med många isländska landsbygdskommuner just nu. Besparingskraven tvingar fram nedskärningar som innebär att de lokala vårdcentralerna får minskade möjligheter att ge vård. I stället kommer fler att flyttas till regionsjukhus. För Langanesbyggð blir det Húsavík som gäller - en sträcka på drygt 15 mil.

Därför protesterar kommunstyrelsen mot besparingarna. Enligt Morgunblaðið anser de att livsvillkoren i kommunen försämras avsevärt. Någon jour för sjuktransporter finns heller inte.

Företaget Fánasmiðjan i Þórshöfn har letat efter en säljare sedan december förra året. Med en månadslön på 300 000 isländska kronor borde det vara ett lockande arbete.

"Vi har fått några ansökande, men alla backar när de får höra var jobbet är", säger Karen Rut Konráðsdóttir till Morgunblaðið.

Fánasmiðjan är Islands största flaggtillverkare. Företaget exporterar framför allt till Norge.

Men det är inte första gången som företag i regionen klagar på att det är svårt att hitta personal. Arbetslösheten är betydligt lägre i glesbyden än i Reykjavíkområdet. Trots det är få sugna på att flytta från städerna.

"De vill hellre gå på a-kassa i Reykjavík," säger Karen Rut Konráðsdóttir.

Efter artikeln i Morgunblaðið hörde fyra nya sökande av sig - två från Reykjavík, en från Akureyri och en från Selfoss.

Att locka nya människor till Langanesbyggð kommer att bli nödvändigt inom kort. Det är nämligen här fastlandsbasen för oljeletandet vid Drekasvæðið ska växa fram.

17 959 islänningar är nu anmälda som arbetslösa. 12 055 av dem bor i Reykjavíkområdet.

Handelsbalansen var fortsatt positiv även i mars. Exportens värde uppgick till 34,9 miljarder isländska kronor och importen till 26,6 miljarder.

Turismen och resandet fortsätter att minska. Antalet gästnätter i februari i år var 72 900 jämfört med 77 600 förra året enligt statistik från Hagstofa Íslands.

Resandet på Hringvegur minskade med 15 procent jämfört med samma månad förra året. Under årets tre första månader minskade trafiken totalt med 3 procent enligt Vegagerðin.

Tio personer har ansökt om tillstånd att jaga vikval i år. Kvoten uppgår till 107 djur, skriver Morgunblaðið. För att få bedriva jakt krävs vapenlicens och fångsterfarenhet.

88 procent av islänningarna är nöjda med sina liv trots finanskrisen. 36 procent är mycket nöjda och 52 procent ganska nöjda.

Vid samma Gallupmätning 1995 var 40 procent mycket nöjda och 49 procent ganska nöjda. Islänningarna är alltså generellt snäppet mindre tillfreds med sina liv nu, rapporterar Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om vilka konsekvenser oljeprospekteringen vid Drekasvæðið kan få för nordöstra Island.