onsdag 1 april 2009

Tre områden kan fredas för valskådning

Tre områden fredas för valskådning. Det är regeringens svar på det omstridda beslutet att fortsätta valjakten.

Den avgående regeringen gav den tillträdande en ovälkommen present - beslutet om att tillåta valjakt till och med år 2013. Den nuvarande fiskeministern Steingrímur Jóhann Sigfússon försökte riva upp beslutet men vågade inte. Stödpartiet hotade nämligen att fälla regeringen genom en misstroendeförklaring.

För att inte riskera valskådningsturismen väljer nu regeringen genom Hafrannsóknastofnunin att fridlysa tre områden där ingen valfångst får förekomma.

De områden som reserveras för valsafari är Steingrímsfjörður vid Hólmavík i Västfjordarna, Faxaflói kring Reykjavík i sydväst men inte in i Hvalfjörður samt Eyjafjörður och Skjálfandi vid Húsavík och Dalvík.

Värt att notera är att vattnen kring Ólafsvík, där valskådningen lockar betydligt fler turister än i Steingrímsfjörður, inte skyddas. Andra områden där valsafari bedrivs mer eller mindre regelbundet är med start från Grindavík, Sandgerði, Hauganes och Västmannaöarna.

Det är just i de mest populära valskådningsområdena som de flesta vikvalarna fångas. I öster och söder är jakten begränsad eller obefintlig.

Sjávarútvegs- og landbúnaðarráðuneytið hoppas att fredandet av valskådningen ska träda i kraft nästa sommar. Förslaget går nu ut på remiss.

Steingrímur Jóhann Sigfússon vill helst att den kommersiella valfångsten upphör efter 2009. Däremot har han inga planer på att stoppa den småskaliga jakten som bedrivits av åtskilliga generationer av fångstmän.

Här kan du läsa mer om beslutet att fortsätta valfångsten och här kan du läsa Hafrannsóknastofnunins rapport om fredandet av valsafarin.