lördag 23 maj 2009

En familj lämnar Island varje dag

Dubbelt så många islänningar har flyttat utomlands i år jämfört med förra året. Varje dag lämnar minst en familj Island. Det visar siffror från rederiet Eimskip som Vísir har tagit del av.

Mellan januari och april flyttade företaget 151 containrar tillhörande privata hushåll. Ökningen började märkas i januari och i april var antalet flyttar dubbelt så många som samma månad förra året.

De flesta flyttlassen går till Norge. Dit flyttar också lastbilschauffören Sturla Jónsson. Han blev ett välkänt ansikte sedan han varit drivande i demonstrationer både mot höga drivmedelspriser och mot den förrförra regeringen.

Han säger till Vísir att han snarast har gett upp hoppet om att islänningarna ska få in politikerna på rätt väg. Sturla Jónsson är bland annat mycket skeptisk till Internationella valutafonden och befarar att den kommer att misslyckas på Island på samma sätt som den gjorde i Argentina.

Flyttlasset går efter helgen. I Norge ska han köra flyttbil och får både högre lön och kortare arbetsvecka. Eventuellt följer familjen efter - hustrun söker arbetstillstånd i USA så en flytt över Atlanten i motsatt riktning kan också bli aktuell.

Socialminister Árni Páll Árnason beklagar utvecklingen men anser samtidigt inte att den måste vara enbart negativ. Det är bättre att jobba eller plugga utomlands för att komma tillbaka med nya erfarenheter i stället för att vara arbetslös hemma på Island, säger han till Vísir. Den typen av utbyte har berikat Island under lång tid.

Men det bygger förstås också på att islänningarna också flyttar tillbaka någon gång. Något Árni Páll Árnason tror på eftersom både arbetslösheten och räntan är på väg ned.