onsdag 6 maj 2009

Ingen fabrik för valkött i Akranes

Planerna på en anläggning för att ta hand om valkött i Akranes läggs på is. Gunnar Bergmann Jónsson vid branschorganisationen Félag hrefnuveiðimanna säger till Morgunblaðið att ingen vågar investera när valfångsten åter kan förbjudas redan till nästa år.

När förre fiskeministern Einar K. Guðfinnsson den 27 januari utfärdade en kvot om 150 sillvalar och 100 vikvalar under de fem kommande åren jublade valindustrin. Då ville Gunnar Bergmann Jónsson bygga en anläggning för valköttsproduktion vid hamnen i Akranes. Han trodde att den skulle ge 24 till 28 nya jobb och att beslutet att utöka valjakten i förlängningen skulle betyda upp till 200 nya arbetstillfällen.

Men valfångstmotståndaren Steingrímur J. Sigfússon tog över som fiskeminister bara några dagar senare och rev upp beslutet. Årets kvot fryser inte inne, men det är troligt att den storskaliga jakten stoppas från och med nästa år då sannolikt bara småskalig kustnära jakt tillåts.

Han har dessutom infört två fredade zoner vid Faxaflói i sydväst och Eyjafjörður och Skjálfandi i norr.

Nu blir det Kjötvinnslan Esja som får ta hand om valköttet - styckning, förpackning och frysning. Någon möjlighet att bygga i Akranes finns enligt Félag hrefnuveiðimanna inte längre. Långivarna drog sig snabbt ur sedan beskedet kom att fångsten ska omprövas.

Gunnar Bergmann Jónsson är mycket kritisk till regeringens hållning i valfrågan. Han tycker dessutom att beslutet om de fridlysta områdena tog alldeles för lång tid och har bakbundit händerna på branschen i två månader. Förberedelserna i Akranes blev än mer omöjliga eftersom det var osäkert hur mycket av Faxaflói som skulle fredas.

Hur många som har sökt om tillstånd för att jaga val i år är inte klart, men tre tillstånd har hittills delats ut till fångstmän baserade i Reykjavík, Kópavogur och Ísafjörður.

Gunnar Bergmann Jónsson har ändå goda förhoppningar inför årets jakt. Efterfrågan på valkött är stor i Japan, säger han. Omkring hälften av köttet tros säljas på Island.

Han tror att valfångsten börjar omkring den 20 maj. Då väntas Jóhanna ÁR-206, ett fartyg på 200 ton, lägga ut från Þorlákshöfn - för att jaga val och åter jaga upp känslorna bland förespråkare och motståndare till valfångsten.

Här kan du läsa mer om de områden som öronmärks för valskådning.

Svenska medier om utvecklingen på Island:
Ba(n)ksmälla: Expressen
Isländska förorter förvandlas till spökstäder: Flamman