torsdag 14 maj 2009

Island kan få vänta på euron till år 2042

Utrikesminister Össur Skarphéðinsson inledde i går samtalen med oppositionspartierna för att försöka hitta en majoritet för att inleda förhandlingar om EU-medlemskap.

Självständighetspartiet och Framstegspartiet har hittills visat sig svårflörtade, däremot röstar Medborgarrörelsen ja om Socialdemokraterna uppfyller de villkor som partiet ställer. Något som enligt Össur Skarphéðinsson mest är en formalitet.

Jóhanna Sigurðardóttirs förhoppningar är naturligtvis främst knutna till Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Framstegspartiet. Tillsammans med Medborgarrörelsen skulle det underlaget räcka för att driva igenom förslaget i alltinget. Något som Socialdemokraterna också tror ska lyckas.

Den nya regeringen hade sitt första sammanträde i Akureyri i tisdags. Jóhanna Sigurðardóttir presenterade då åter samma förslag som ratades av Självständighetspartiet under den förra mandatperioden. Hon vill bland annat införa personval - något som skulle kunna bli verklighet vid kommunalvalen nästa år. Dessutom vill hon skapa ett rådgivande parlament.

Vid mötet utsågs också Gröna vänsterns utbildningsminister Katrín Jakobsdóttir som ansvarig för samarbetet mellan regeringspartierna.

Att könsfördelningen i den nya regeringen blev ojämn var en överraskning. Men kvinnorna kommer att bli lika många som männen under mandatperioden. Det löftet har miljöminister Svandís Svavarsdóttir (GV) enligt Morgunblaðið fått av partiledaren och finansministern Steingrímur J. Sigfússon. Det innebär att hälso- och sjukvårdsminister Ögmundur Jónasson eller fiske- och jordbruksminister Jón Bjarnason sannolikt byts ut halvvägs till nästa val.

Regeringens avsikt att större delar av den fisk som fångas i isländska vatten också ska bearbetas i landet har fått hård kritik. Framför allt från Västmannaöarna som under årtionden har exporterat nyfångad fisk för bearbetning till bland annat Tyskland och Storbritannien. De värdefulla kontakterna hotas nu av regeringens planer. Kritikerna anser därigenom att regeringen därmed sätter hela exportmarknaden av obearbetad fisk på spel.

"Det finns inte personal för att göra det här, det är det stora problemet. Om inte Jóhanna (Sigurðardóttir) tänker flytta hit fler polacker och letter för att arbeta med fisken", säger Þórður Rafn Sigurðsson, ordförande för Útvegsbændafélag Vestmannaeyja, till Morgunblaðið.

Omkring 60 000 ton obearbetad fisk exporteras varje år. Om en fjärdedel i stället togs om hand på Island skulle det enligt regeringen skapa minst 300 nya arbetstillfällen. För att nå dit överväger regeringen skatter på obearbetad fisk som går på export.

En del av de gästarbetare som lämnade Island i samband med finanskraschen och flyttade hem har nu återvänt. De som uppfyller villkoren för a-kassa får nämligen ut betydligt mer pengar på Island. Där är a-kassan omkring 150 000 isländska kronor i månaden medan den i Polen ligger på en tiondel, skriver Morgunblaðið.

Arbetslösheten låg i april i snitt på 9,1 procent, en ökning med 0,2 procentenheter jämfört med mars. Fler är utan jobb i Reykjavíkområdet medan arbetslösheten på landsbygden minskar.

I genomsnitt var 14 814 personer arbetslösa i april. Samma månad förra året var 1 717 personer, 1 procent, utan arbete, enligt Vinnumálastofnun. Män saknar alltjämt arbete i större utsträckning än kvinnor.

14,3 procent är arbetslösa i Suðurnes, den hårdast drabbade landsdelen. I Västfjordarna är arbetslösheten 2,5 procent. Fyra kommuner, Eyja- og Miklaholtshreppur, Árneshreppur, Akrahreppur och Tjörneshreppur, har full sysselsättning.

Arbetslösheten tros öka till 9,6 procent under nästa år medan den spås ligga kring 9 procent under 2009. 2011 väntas den minska till 7,5 procent.

319 företag gick i konkurs mellan januari och april, en ökning med 42 procent jämfört med 2008, rapporterar Morgunblaðið.

Inflationen minskar nu på Island. Men priserna är alltjämt mycket högre än före krisen. Enligt Alþýðusamband Íslands har kostnaden för kläder och skor ökat med 50 procent jämfört med januari 2008, bröd och spannmål har blivit 37 procent dyrare och ost, ägg samt mjölkprodukter kostar 32 procent mer. Samtidigt har islänningarnas köpkraft minskat med i snitt 10 procent, skriver Morgunblaðið.

Även om Island snabbt skulle släppas in i EU så är euron långt borta. Enligt Maastricht-fördraget krävs en statsskuld på högst 60 procent av bruttonationalprodukten för att gå med i EMU. Vid årsskiftet väntas Islands statsskuld vara 103 procent av BNP. 60 procent väntas landet nå år 2042.

Samtidigt ser EU ibland mellan fingrarna med kravet på en låg statsskuld. När Grekland beviljades inträde i EMU var statsskulden 113 procent av BNP. Socialdemokraterna räknar sannolikt heller inte med att behöva vänta i 33 år för att få byta ut kronan mot euron.

Enligt Fjármálaráðuneytið väntas BNP i år minska med 10,6 procent för att därefter åter vända uppåt: 0,5 procent år 2010 och 5 procent 2011. För att prognosen för 2011 ska bli verklighet krävs att aluminiumsmältverket vid Helguvík tas i drift och att anläggningen vid Straumsvík byggs ut enligt plan.

Mellan 2012 och 2014 räknar finansdepartementet med en årlig tillväxt på cirka 2,6 procent. Inflationen tros ligga på 2,5 procent. Arbetslösheten spås ha minskat till 4,1 procent.

Flera kraftiga sänkningar av styrräntan är sannolikt att vänta. Inflationen väntas i år minska till 10,2 procent för att sedan rasa till 1,6 procent nästa år och 1,9 procent år 2011. Snitträntan för de kommande åren väntas därför landa på mellan 4 och 5 procent.

Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir lovar också att skattetrycket inte ska bli högre än mellan 2005 och 2007 och inte överstiga 35 procent av BNP.

Socialdemokraterna och Självständighetspartiet gjorde av med mest pengar på annonser under valrörelsen, 13,5 miljoner kronor var. Gröna vänstern gjorde av med knappt 13 miljoner. De totala annonskostnaderna för de fem dåvarande alltingspartierna var enligt Fréttablaðið 54 miljoner. Före valrörelsen startade kom partierna överens om att som mest annonsera för 14 miljoner var.

Här kan du läsa mer om Islands ansökan om EU-medlemskap.