lördag 23 maj 2009

Jóhanna "Yohanna" Guðrún Jónsdóttir i Sverige

Den isländska Eurovision-tvåan Jóhanna Guðrún Jónsdóttir kommer till Sverige. På tisdag deltar hon i ett evenemang på Islands ambassad i Stockholm som arrangeras av Iceland Music Export.

Tillställningen på ambassaden är den enda programpunkten som har offentliggjorts hittills, men med tanke på intresset för den isländska Eurovision-succén lär hon dyka upp i både tv och tidningar under och efter besöket.

Yohannas "Is It True?" ligger just nu trea på den svenska singellistan. Albumet "Butterflies and Elvis", som släpptes på Island förra året, väntas dyka upp i en ny utgåva i de nordiska länderna inom kort.

Den 4 juni spelar Yohanna på Laugardalshöll i Reykjavík, en av landets största arenor. Biljetterna släpps på måndag genom Midi.is och kostar mellan 3 900 och 4 500 isländska kronor. Hon får sällskap av ett sjumannaband på scen.

Konserten i Reykjavík är enligt arrangören en sällsynt möjlighet att se Jóhanna Guðrún Jónsdóttir på hemmaplan under bästa möjliga omständigheter. Det är nämligen många europeiska länder som drar i den isländska schlagerstjärnan.

Steget från ingenstans till Laugardalshöll är förstås stort. Yohanna har aldrig varit i närheten av den storleken på konserter på egen hand tidigare.

Hon har bjudit in Alexander Rybak till konserten och hoppas på att dela scen med den norske Eurovision-vinnaren.

"Det vore fantastiskt om han kunde komma och besöka oss", säger Jóhanna Guðrún Jónsdóttir till Morgunblaðið.

Den 26 maj har Iceland Music Export fingrarna med i spelet i ytterligare en musikhändelse i Stockholm. Då spelar nämligen For a Minor Reflection på Debaser Slussen.

Här kan du läsa mer om det isländska mottagandet av Jóhanna Guðrún Jónsdóttir.

Foto: RÚV