tisdag 5 maj 2009

Knarkhandlare kan ha tipsat polisen

Tipset som ledde till att polisen kunde gripa sex misstänkta narkotikasmugglare vid Djúpivogur kan ha kommit från rivaliserande knarkhandlare. Det uppger källor för Islandsbloggen.

Tre av männen greps på fastlandet - en i en bil utanför Höfn med 109 kilo narkotika i bagaget, och två norr om Djúpivogur. Tre av smugglarna greps på öppet hav 65 sjömil norr om Färöarna.

Polisen tror att smugglarna träffades sydost om Papey där narkotikan bytte ägare. Tre män förde den värdefulla lasten i land medan segelbåten vände tillbaka söderut. Men något gick snett och planen avslöjades - narkotikan nådde aldrig missbrukarna.

Polisen har tidigare sagt att en fiskebåt fattat misstankar mot segelbåten och larmat polisen. Få gör resan över Atlanten vid den tiden på året i en segelbåt som inte får passera 63:e breddgraden. Dessutom ska lokalbefolkningen ha reagerat på de tre smugglarna som förde knarket i land. De ska ha uppfört sig underligt vid hamnen i Djúpivogur ett par dagar före smugglingen avslöjades.

Men enligt nya uppgifter kan ett avgörande tips ha kommit från rivaliserande narkotikahandlare. Flera misstänkta personer ska ha pekats ut med namn. Enligt poliskällor är det ett vanligt grepp - det är viktigt att hålla konkurrenter borta för att kunna hålla priset uppe. Därför är det inte ovanligt att narkotikahandlare tipsar polisen om de får kännedom om rivalernas affärer.

Polisen har tidigare pekat ut litauiska ligor som ansvariga för en stor del av droghandeln. Även smugglare från flera andra europeiska länder har gripits. Införseln sker dock ofta på order av en isländsk beställare som tar emot narkotikan. Än så länge pekar inget på att den organiserade brottsligheten har fått något större fäste på Island. Mc-gängen tros ännu inte vara inblandade eller ha ledande roller i smugglingen även om det är en utveckling som snarast är väntad.

Det tycks också som att tillgången på narkotika på Island just nu är ovanligt liten. Ett tecken på det kan vara att beslagen av cannabisodlingar i hemmen har exploderat. Under årets tre första månader beslagtog polisen 6 001 cannabisplantor - 23 procent mer än de sammanlagda beslagen mellan åren 2005 och 2008. 32 odlare stoppades och 500 växthuslampor togs i beslag. Polisen tror att många islänningar nu försöker framställa droger själva sedan insmugglat knark blivit för dyrt.

Den ekonomiska krisen påverkar nämligen även narkotikahandeln. Islänningarna har förlorat köpkraft och smugglingen till Island - där säljarna tidigare kunde få dubbelt så mycket betalt som i USA eller Storbritannien - är inte längre lika lukrativ.

Samtidigt har polisen fortfarande en tuff kamp mot knarket. 94,1 procent av de 472 535 turister som kom till Island förra året landade på flygplatsen i Keflavík. 2,9 procent kom med färjan Norræna till Seyðisfjörður och lika många landade på flygplatserna i Reykjavík, Akureyri och Egilsstaðir.

Ungefär 0,2 procent av dem som kommer via Keflavík väljs ut och kontrolleras spontant av tull och polis. Drygt var tionde av de som kontrolleras har narkotika på sig.

Längs den i jämförelse enorma kustlinjen med många undanskymda hamnar i små fiskelägen har polisen och tullen små resurser. Omkring en procent av båtarna kontrolleras. Polisen misstänker att en stor del av den narkotika som finns på Island har kommit sjövägen.

Men polisen är beroende av tips för att kunna gripa smugglarna. Några möjligheter för att övervaka alla hamnar runt landet finns inte.

Även om det nu kan vara så att narkotikainflödet har minskat är det sannolikt bara tillfälligt. Mellan åren 2000 och 2006 ökade beslagen av kokain med 1 258 procent och amfetamin med 353 procent.

Inte ens polisen tror på att hela förklaringen beror på att de gör ett bättre jobb. Med mer pengar i fickorna blev Island plötsligt ett attraktivt smugglingsland. Narkotikan kom också till landet ganska sent - amfetaminet slog igenom stort bland missbrukarna 1983. Tidigare var annat knark än marijuana och cannabis sällsynt. Kokainet fick sitt genombrott i utelivet i slutet av 1990-talet.

De sex männen som greps i mitten av april sitter alltjämt häktade i väntan på åtal. Om de fälls för smugglingsförsöket väntar sannolikt fängelse i mellan åtta och tio år.

Här kan du läsa mer om smugglarna som försökte föra in narkotika via Djúpivogur.