måndag 18 maj 2009

Ministern vill införa sockerskatt på läsk

Hälsominister Ögmundur Jónasson vill införa en sockerskatt på läskedrycker. Förslaget kommer efter en larmrapport som visar att mellan 10 och 15 procent av isländska barn och ungdomar har dålig tandhälsa.

Vuxna islänningar dricker i snitt omkring 150 liter läsk årligen. Barnen konsumerar betydligt mindre. Sjuåringarna dricker i snitt 50 liter om året och nioåringarna 75 liter. Det talas ibland om att islänningarna har världsrekordet när det gäller läskkonsumtion.

Forskare larmade nyligen om brister i barnens tandhälsa. Deras åsikt är att läsk och andra flytande sockerbomber bär en stor del av skulden till de utbredda problemen. Därför föreslår de en sockerskatt på tio isländska kronor per liter - något som skulle ge staten en halv miljard i skatteintäkter om konsumtionen håller i sig.

Ögmundur Jónasson är för att införa en sockerskatt. Han anser att bristerna i tandhälsa kräver kraftiga åtgärder från staten för att få bukt med problemen.

Ingibjörg Sara Benediktsdóttir, ordförande för tandläkarorganisationen Tannlæknafélag Íslands, gillar förslaget. Men hon tycker att läsk sötad med sötningsmedel också borde straffskattas.

"Sockerfria drycker orsakar lika mycket emaljskador som är ett stort problem bland isländska ungdomar", säger hon till Morgunblaðið.

Det är inte första gången som en skatt på sötsaker diskuteras. 2004 var idén uppe och då skulle både godis och läsk beskattas extra hårt. Men förslaget blev inte verklighet.

Islänningarna konsumerar mest socker i Norden, 48,3 kilo per person och år. Därefter följer Sverige (41,8 kilo), Danmark (37,6 kilo), Finland (33,3 kilo) och Norge (32,9 kilo).

Konsumentorganisationen Neytendasamtökin gillar inte straffskatten eftersom det är fel väg att gå. Upplysning om konsekvenserna av hög sockerkonsumtion och dålig munhygien är bättre. Dessutom blir det i slutändan konsumenterna som tvingas betala ännu högre priser.

Branschorganisationen Samtök iðnaðarins är också mycket kritisk till sockerskatten. Ordföranden Jón Steindór Valdimarsson säger i ett uttalande att han är förvånad över att hälsoministern kan tänka sig att spä på inflationen och de skenande livsmedelspriserna med en onödig skatt.