onsdag 20 maj 2009

Nya fynd vid Þingvellir

Kyrkan vid Þingvellir, Þingvallakirkja, fyller 150 år på juldagen. Vid renoveringsarbeten och utgrävningar på platsen har arkeologer enligt ett pressmeddelande både hittat resterna av en tidigare kyrka samt en guldring.

På juldagen 1859 invigdes Þingvallakirkja. Den är i dag en viktig del av nationalparken och en av Islands mest kända byggnader. Den första kyrkan på platsen byggdes strax efter Islands kristnande år 1000.

Þingvellir är också något av Islands hjärta. Här hölls det första alltinget år 930 och här utropades republikens självständighet den 17 juni 1944. Området är i dag en nationalpark och dessutom upptaget på Unescos världsarvslista.

Nu pågår omfattande renoveringsarbeten som ska vara klara till jubileumsdagen. Vid utgrävningar för tio år sedan hittades lämningar från en timmerkyrka som troligen härstammar från tidigt 1500-tal. Nu har en gångstig i sten påträffats som tros tillhöra samma kyrka. Även en eldstad har grävts fram.

Dessutom har en ring i tolv karats guld hittats. Stenen är en så kallad blodsten eller heliotrop. Inskriptionen är FI eller FJ omgivet av en sköld, ett kors och en krona.

Väster om kyrkan hittade arkeologen Margrét Hallmundsdóttir en kopparvikt som tros ha använts vid handel före år 1500. Kopparvikten väger enligt ett pressmeddelande 252 gram. Ytterligare undersökningar ska göras för att försöka åldersbestämma fyndet mer exakt.

Här kan du läsa mer om Þingvellir och Islands historia.

Foto: Þingvellir Þjóðgarðurinn