lördag 16 maj 2009

Om Island och Yohanna skulle vinna i kväll...

Jóhanna "Yohanna" Guðrún Jónsdóttirs "Is It True?" har den senaste veckan gått från att vara ett anonymt bidrag med osäker sångerska till en kritikerfavorit som kan vara en outsider till segern i kvällens final av Eurovision Song Contest i Moskva.

Island gjorde debut i tävlingen 1986 då ICY kom på sextonde plats med "Gleðibankinn". Landet har bara varit nära segern en gång - 1999 då Selma och "All Out of Luck" var 17 poäng efter Sveriges Charlotte Perrelli och "Take Me to Your Heaven".

Bland konspiratoriska och skämtglada islänningar blev andraplatsen snart mytomspunnen. Den ironiska tanken föddes att Island egentligen hade vunnit tävlingen men ansågs för lilleputtiga för att kunna arrangera Eurovision Song Contest och därför fick Sverige tillåtelse att vinna i stället.

Även om Norge är storfavorit i år så är Yohanna en av segerkandidaterna. Vad skulle hända om schlagerjippot faktiskt hamnade på isländsk mark för första gången? Om krisdrabbade Reykjavík skulle stå för evenemanget?

Det finns tre lokaler som känns tänkbara: Egilshöll, en arena för inomhusfotboll som också används för konserter, Laugardalshöll, även det en idrottsarena som dessutom utnyttjas för musik, och så Tónlistarhúsið, det nya och extravaganta konserthuset som byggs vid hamnen i Reykjavík.

Projektet las på is i samband med finanskraschen men nu är konserthusbygget åter igång - främst för att skapa jobb och för att det hade blivit ännu dyrare att skjuta färdigställandet på framtiden. Invigning blir det till våren - och något flådigare än Eurovision Song Contest är förstås svårt att tänka sig som premiärevenemang.

Tónlistarhúsið blir visserligen förhållandevis litet, men skulle tjäna som en symbol för att Island var på väg uppåt igen. Men några jättearenor som i Moskva finns förstås inte på kartan. Och den inhemska finalen brukar vara en skönt lågmäld historia.

Har Island över huvud taget råd med Eurovision då? EBU skjuter visserligen till en hel del pengar till arrangemanget, men bara en spottstyver jämfört med de 4,2 miljarder isländska kronor som supersatsande Ryssland lägger ut på tävlingen i år.

Så dyrt skulle det förmodligen inte bli om Eurovision Song Contest hamnade i Reykjavík. Men om vi, som Dr. Gunni gjorde i en krönika i Fréttablaðið, leker med tanken?

Tja, miljardrullningen till trots, Island skulle kunna arrangera en lika flådig ESC-final som i Moskva 381 gånger för den nuvarande statsskulden. Och boka Egilshöll till och med år 2390.

En ESC-final är alltså snarast kaffepengar i jämförelse med notan för finanskraschen. Är det någon gång Island har råd med Eurovision Song Contest är det kanske just nu i kristider när kostnaderna för det överdådiga jippot ändå framstår som förhållandevis beskedliga. Vad gör det om statsskulden ökar med en knapp trehundraåttiotvåondel?

83 procent av islänningarna såg Jóhanna Guðrún Jónsdóttir i tisdagens semifinal. Tittarsiffrorna väntas bli ännu högre i kväll.

Här är några röster om Island, Yohanna och "Is It True?" inför kvällens final:

Mattias Dahlström är fortfarande Yohannas största fan bland de svenska journalisterna. Hon får full pott, en femma, av honom i Dagens Nyheter: "Det här otrohetsdramat i miniatyr framstår alltmer som de senaste ESC-årens allra vackraste ballad. Kan Jóhanna Gudrun bara kliva fram ytterligare ett litet steg kan hon mycket väl utmana om segern."

Sandra Wall i Norrköpings Tidningar hoppas på isländsk seger i kväll: "And the winner is - Johanna! Hon ser ut som en prinsessa, får en istapp att brinna och sjunger precis som jag vill ha det. Tyvärr är det inte balladvinnarår och låten är något för svag, men jag hoppas ändå", skriver hon.

Aftonbladets Markus Larsson har också "Is It True?" som favorit: "Tävlingens bästa låt: Islands praktfulla ballad."

Islands bidrag får en fyra i betyg av honom i Aftonbladet: "Hela tävlingens bästa låt. En strålande soulballad, åtminstone för att vara Eurovision Song Contest. Bidraget har en extremt välskriven och suggestiv dramaturgi. Intensiteten ökar successivt och slutar i en strålande gospelfinal."

Även Svenska Dagbladets Dan Backman har skrivit in sig i beundrarskaran. Betyget för "Is It True?" har höjts ett snäpp - från tre till fyra - sedan semifinalen: "Det tog ett tag. Men sedan semifinalen är även jag såld på Islands vackra ballad. Med ännu större utspel och ett svulstigare stråkarrangemang hade det varit en vinnarkandidat", anser han.

Kim Nilsson i Norrtelje Tidning delar ut en fyra: "Utsökt ballad som förvaltas utmärkt av Yohanna och som växte flera meter på scenen i tisdags med smakfull bildsättning och innerlig sångleverans. Den här urtjusiga snyftaren kommer att bli livsfarlig i kväll och med all rätt. Det här är årets vackraste stund i Eurovision 2009", skriver han.

David Klasson i Nynäshamns-Posten bjussar på samma betyg: "Det sägs att till och med artisten Yohanna själv har påpekat att 'Is it true?' inte är så nyskapande. Men det är kanske inte så nödvändigt att vara nyskapande, om man ändå är bra. Island kan räkna med att få många poäng från de nordiska grannländerna", tror han.

Tävlingens bästa ballad menar Göteborgs-Postens Jan Andersson och Johanna Hagström. Även här blir betyget en fyra: "Yohanna har en röst som en isländsk vårbäck och vi gillar låten, men det riktiga trycket saknas."

Aftonbladets Torbjörn Ek bjuder på ett gott råd: "Islands 18-åriga sångerska Yohanna fortsätter leverera Is it you. Svenska radiokanaler har ju bara att omedelbart lägga in den på high rotation på spellistorna. Lär ju bli årets Maria Haukaas Storeng och jag tror mer och mer på att det här blir Sveriges tolva. Rybak får nöja sig med en tia", gissar han.

Piteå-Tidningens Staffan E Johansson tror också att Yohanna har segerchans: "Den i mitt tyckte vackraste balladen. Yohanna förtjänar en stor framgång."

Sydsvenskans Håkan Engström nöjer sig däremot med en trea i betyg för Island: "Denna låt om förtvivlan framförs med ett lyckligt leende och flirtig blick – vilken helgardering. Men det är en snygg, amerikanskt snittad ballad som håller för upprepade genomlyssningar", tycker han.

Torgny Nilsson i Helsingborgs Dagblad delar också ut en trea: "Lite charmigt gammaldags popballad med stråkar. Yohanna undviker också att falla ner i Whitney-wailande."

Enligt Odds Online är Jóhanna "Yohanna" Guðrún Jónsdóttir nu sjättehandsfavorit till segern i Eurovision Song Contest. Oddsen för en historisk isländsk vinst ligger mellan 19 och 30 gånger pengarna.

Enligt Googles prognos går det inte riktigt lika bra för Yohanna - där motsvarar intresset för Island en artondeplats.

Islandsbloggens läsare är däremot optimistiska. I skrivande stund tror 36 procent på isländsk seger och 50 procent tror att Yohanna och "Is It True?" slutar bland de fem bästa.

I en undersökning gjord bland journalister på plats i Moskva hamnar Island på tredje plats - efter segraren Frankrike och tvåan Grekland, rapporterar RÚV.

Friðrik Ómar Hjörleifsson, en av körsångarna, har också stora förhoppningar inför finalen. Han är övertygad om att det kommer att gå bra - inte minst sedan han överlåtit det lyckotroll som han och Regína Ósk Óskarsdóttir fick i Serbien förra året när de tävlade med Eurobanðið till Jóhanna "Yohanna" Guðrún Jónsdóttir, skriver Fréttablaðið.

Island startar som nummer sju i kväll. "Kastljós"-programledaren Þóra Tómasdóttir avslöjar sedan hur Island har röstat för Eurovision-tittarna.

Här kan du läsa mer om reaktionerna efter att finalbiljetterna säkrats och här kan du läsa mer om Jóhanna "Yohanna" Guðrún Jónsdóttir.

Foto: RÚV