söndag 31 maj 2009

Sigur Rós spelar in nytt album

Sigur Rós släpper ett nytt album nästa år. Trummisen Orri Páll Dýrason säger till Morgunblaðið att musiken kommer att bli långsammare och mer atmosfärisk än tidigare. Stora delar av skivan är redan inspelad.

Rykten har gjort gällande att förra årets "Með suð í eyrum við spilum endalaust" skulle bli Sigur Rós sista album - åtminstone för avsevärd tid framöver. Sångaren Jón Þór Birgisson släpper skivan "Riceboy Sleeps" i sommar tillsammans med pojkvännen Alex Somers. Han har också börjat arbeta med ett soloalbum. Keyboardisten Kjartan Sveinsson är upptagen med att skriva musiken till Odine, en film av Neil Jordan. Och i sommar deltar tre av fyra bandmedlemmar i den isländska popfrågesporten "Popppunktur" som sänds på RÚV.

Men de senaste veckorna har bandet tillbringat mycket tid i studion Sundlaugin i Álafoss strax utanför Reykjavík. Enligt Orri Páll Dýrason går inspelningarna mycket bra. Han säger att lyssnaren kommer att möta ett mer lågmält men alltjämt melodiskt sound som är ett tydligt steg bort från "Takk" och "Með suð í eyrum við spilum endalaust".

På tisdag spelar Sigur Rós i Laugardalshöll i Reykjavík i samband med att Dalai Lama besöker Island. Bandet blir för kvällen en trio eftersom Jón Þór Birgisson inte kommer ifrån arbetet med soloskivan i London. Rímurpoeten Steindór Andersen uppträder tillsammans med Sigur Rós, uppger Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om "Popppunktur".

Foto: Yoshika Horita/www.sigur-ros.co.uk