fredag 1 maj 2009

Sjukdomen tog livet av renkalven Líf

Renkalven Líf finns inte längre. Det rikskända djuret dog av en sjukdom.

Líf hittades vid vägkanten förra våren övergiven av sin moder. Kalven togs till gården Slétta vid Reyðarfjörður och växte upp tillsammans med familjen och de andra djuren. Kalven blev nästan tam som en hund.

För ett par veckor sedan fick paret på Slétta ett brev från Umhverfisstofnun där myndigheterna hotade att avliva Líf. Miljöminister Kolbrún Halldórsdóttir besökte gården och konstaterade att renen verkade ha ett gott liv på gården och lovade att försöka se till så att Líf skulle få bo kvar. Vilda djur får nämligen generellt inte hållas i fångenskap utan särskilda tillstånd krävs.

Historien verkade få ett lyckligt slut. Men i tisdags dog Líf.

Bonden på Slétta tror att renkalven hade en bristsjukdom. Situationen förvärrades när en veterinär klippte klövarna för ett par veckor sedan. Líf var inte van vid den typen av närkontakt med människor och fick panik under behandlingen. Den ansågs ändå nödvändig eftersom Líf inte slet på klövarna som renar gör i vilt tillstånd. Det var också första gången som Líf behandlades med tvång och händelsen ska ha gjort renen mycket svag och orolig.

I tisdags fick Líf kramper. Bonden vakade över renen men Líf överlevde inte natten. Kalven begravdes i onsdags.

"Jag älskade det här djuret, det har en plats i mitt hjärta som inte kommer att fyllas på nytt", säger bonden till Vísir.

"Jag tycker det är tråkigt att höra det här. ... Vad ska man annars säga? Det här är naturligtvis livets gång", säger miljöminister Kolbrún Halldórsdóttir till Vísir - och konstaterar att hon tar med sig ljusa minnen av Líf.

Här kan du läsa mer om Líf och renstammen på Island.