fredag 8 maj 2009

Stopp för stadsbussar till Borgarnes

Stadsbussarna mellan Reykjavík, Borgarnes och Hvalfjarðarsveit upphör efter bara fyra månader. Intresset för sträckan har varit alldeles för litet och varken Borgarbyggð eller Hvalfjarðarsveit vill därför skjuta till de pengar som krävs för att hålla trafiken igång, skriver Skessuhorn.

Strætó, kollektivtrafiken i Reykjavík med omnejd, började att trafikera Borgarnes, Hveragerði, Árborg och Hvalfjörðurområdet vid årsskiftet. Satsningen skulle underlätta pendling och knyta samman kommunerna i sydväst. Dessutom fanns det förhoppningar om att fler turister med buss på egen hand skulle hitta till städerna nära Reykjavík.

Men den zontaxa som infördes - där en resa mellan Reykjavík och Borgarnes kostade 1 120 isländska kronor - fick hård kritik. Och det kan också vara det höga biljettpriset som gjort att många fortsätter att ta bilen mellan städerna.

Borgarbyggð och Hvalfjarðarsveit kommer enligt Skessuhorn på något sätt se till så att kollektivtrafiken till huvudstaden ersätts. Men avgångarna lär bli färre än dagens åtta i varje riktning och biljetterna blir knappast billigare.

Här kan du läsa mer om satsningen på utökad kollektivtrafik.