lördag 2 maj 2009

Strippklubbsägare stämmer journalist

DV skrev om ett bråk mellan två av Reykjavíks strippklubbsägare. En av dem skulle enligt en polisanmälan ha misshandlat och hotat den andre. Nu stämmer en av klubbägarna tidningen för artikeln, uppger Morgunblaðið.

I mars dömdes en journalist på tidskriften Vikan till 500 000 isländska kronor i skadestånd. Enligt Hæstiréttur Íslands hade hon förtalat ägaren till en av huvudstadens strippklubbar efter artiklar där det framkom att det förekom prostitution på klubben. Tidigare anställda sa sig känna till sexhandeln och att ägaren fick del av inkomsterna. Ägaren förnekade däremot försäljningen av sexuella tjänster.

Domstolen ansåg att artiklarna var kränkande och fällde journalisten men friade chefredaktören.

I en färsk dom mot tidskriften Ísafold går Hæstiréttur Íslands på samma linje. Förre chefredaktören och en journalist döms till att betala 800 000 isländska kronor i skadestånd för förtal av en strippklubbsägare i Kópavogur.

Rätten fäller Ísafold på fem av 22 punkter. Samtliga fällda påståenden handlar om att det som förekommer på klubben inte är konstnärlig erotisk dans utan människohandel med utsatta kvinnor från Östeuropa.

I Héraðsdómur Reykjavíkur fälldes Ísafold på ytterligare två förtalspunkter.

Artiklarna om strippklubben väckte stor uppståndelse när de publicerades i Ísafold i maj 2007. Bland annat anklagades ledande kommunpolitiker för att vara inblandade i klubbens affärer och flera pekades ut som flitiga besökare. Numret drogs in från butikerna Nóatún, Krónan och 11-11 vilket fick hård kritik som ett slag mot pressfriheten. Ägaren försvarade sig med att den regelbundet såg över utbudet i butikerna och att det inte längre fanns plats för Ísafold i tidskriftshyllan.

Nu kan alltså ytterligare ett liknande fall hamna hos rättsväsendet.

Bakgrunden är den hårda konkurrensen mellan de så kallade herrklubbarna i Reykjavík. Tre ställen slåss om kundernas - ofta turister - pengar.

Enligt polisanmälan skulle den ene ägaren ha hotat den andre och dessutom misshandlat honom. Motivet skulle vara avundsjuka och att försöka få bort en konkurrent från marknaden. Händelsen ska ha inträffat en kväll i februari där den rivaliserande ägaren skulle ha besökt klubben för att göra upp. Klubbägaren förnekar att han skulle gett sig på konkurrenten.

Den strippklubbsägare som säger sig ha blivit utsatt för misshandel är den som nu också stämmer journalisten på DV. Han anser att flera av konkurrenternas kommentarer om händelsen är förtal.

Här kan du läsa mer om domen mot journalisten på Víkan och här kan du läsa domen mot Ísafold i sin helhet.