fredag 22 maj 2009

Tuff framtid för Liberalerna

Med bara 2,22 procent av rösterna tvingades Liberalerna att lämna alltinget efter tio år i parlamentet. Sedan dess har partiverksamheten snarast kännetecknats av kaos. Den kraftsamling som partiledaren Guðjón Arnar Kristjánsson har åtminstone uteblivit utåt.

Magnús Þór Hafsteinsson, som förlorade kampen om partiledarposten mot Guðjón Arnar Kristjánsson vid senaste årsmötet, krävde en extrainkallad kongress för att besluta om hur partiet ska gå vidare. Förslaget fick nobben.

För att berätta att Liberalerna lämnar alltinget skickade partiet brev till de 1 700 medlemmarna. Alltinget fick stå för notan på runt 100 000 isländska kronor, rapporterar Morgunblaðið.

Ólafur F. Magnússon, partiets ende ledamot i Reykjavíks kommunfullmäktige, hoppar av partiet efter den svidande valförlusten. I stället tänker han bilda ett nytt parti med mottot: "Ärlighet, förmåga och hederlighet."

I ett tal inför fullmäktige redogjorde han själv för sin politiska karriär, om hur han 1999 inte längre kunde identifiera sig med Självständighetspartiet och så småningom valde Liberalerna i stället. Ett parti som han nu anser har hamnat helt snett i bland annat energipolitiken. Något av de andra borgerliga partierna är inte heller något alternativ - Ólafur F. Magnússon anser att de har njutit alldeles för mycket vid maktens köttgrytor.

Den som följt turerna i Reykjavíks kommunfullmäktige de senaste åren blir knappast förvånad över Ólafur F. Magnússons senaste utspel. Hans mandat har nämligen varit nyckeln till den politiska variant av hela havet stormar som utspelat sig i Reykjavík sedan valet 2006 då Självständighetspartiet var ett mandat från egen majoritet.

Liberalerna regerade först tillsammans med Socialdemokraterna. Ólafur F. Magnússon bröt samarbetet och bildade i stället en allians med Självständighetspartiet.

Här gick det snett redan från början. Självständighetspartiets dåvarande kommunalråd Hanna Birna Kristjánsdóttir (bilden) kritiserade öppet Ólafur F. Magnússon för att göra utfästelser som partierna inte ens hade talat om innan han utlovade dem.

Så småningom fick hon nog och blev i augusti förra året ny borgmästare i en koalition mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Hanna Birna Kristjánsdóttir blev då den sjunde borgmästaren på sex år i huvudstaden. Det samarbetet håller ännu.

Ólafur F. Magnússon går nu en tuff politisk framtid till mötes. Inte heller den har börjat på något sätt som lär locka nya väljare.

Självständighetspartiet, Socialdemokraterna, Gröna vänstern och Framstegspartiet kom överens om att i åtminstone vissa frågor enas för att försöka få fart på ekonomin. De vill enligt Morgunblaðið bland annat försöka locka fler turister till Reykjavík. En ledamot ställde sig utanför samarbetet: Ólafur F. Magnússon.

Även tiden före valet präglades av kontroverser. Två av Liberalernas fyra alltingsledamöter, Jón Magnússon och Kristinn H. Gunnarsson, lämnade partiet i februari i år.

I december 2008 tog partimedlemmarna ställning till EU-medlemskap. Inte heller här var resultatet tillräckligt entydigt för att inte många skulle bli besvikna. 51,6 procent sa nej till EU medan 34,8 procent röstade ja.

Här kan du läsa mer om valresultatet och här om turerna i kommunfullmäktige.