
Umhverfisstofnun har beslutat att tillfälligt spärra av en av södra Islands största turistmagneter från den 1 maj till den 25 juni. Stängningen är ett resultat av att delar av området fridlystes i december förra året. Det kan dessutom bli aktuellt med en avgift för besökare. Umhverfisstofnun vill också förbjuda privattrafik på halvön.
Dyrhólaey ligger väster om Vík í Mýrdal på sydkusten. Halvön har vulkaniskt ursprung. Sommartid finns här tusentals häckande fåglar. Men det är ändå främst den förunderliga basaltklippan som lockar besökare. Havsvattnet har nämligen gröpt ur klippan och skapat en stor öppning som påminner om en dörr eller ett hål. Det är också därifrån Dyrhólaey har fått sitt namn.
Från halvön är utsikten majestätisk - över glaciären Mýrdalsjökull i norr till basaltklipporna Reynisdrangar i öster och den svarta stranden och kustlinjen åt väster.
Förbudet för allmänheten är tillfälligt och försvinner när fågellivet inte längre anses hotat. Men kommunen och flera markägare gillar inte förslaget. De anser att turisterna i området är så få vid den här tiden på året att fågellivet inte riskerar att störas. Þórhildur Jónsdóttir säger att Mýrdalshreppurs kommun inte kommer att godkänna Umhverfisstofnun beslut om inte tillgängligheten för besökare förbättras avsevärt.
Men åtminstone en av markägarna är för begränsat tillträde med hänsyn till fågellivet. Bonden Þorsteinn Gunnarsson säger till Fréttablaðið att syftet med en eventuell avgift inte är att tjäna pengar utan att intäkterna i så fall skulle gå till en organisation som skyddar djurlivet vid Dyrhólaey.
Här kan du läsa mer om de 13 områden som fridlystes i december 2008.