
Anbudstiden gick ut 18.00 i fredags svensk tid. Två norskägda bolag - isländska intressenter har dock 20 procent av aktierna i Sagex Petrolium genom Lindir Exploration - vill leta efter de stora fyndigheter som tros finnas vid Drekasvæðið.
Katrín Júlíusdóttir talade om intresset som en stor dag i den isländska energipolitikens historia när dörren öppnades till en helt ny sektor.
Kristinn Hilmarsson vid Orkustofnun var glad över att två välrenommerade bolag la anbud - men konstaterade också att det troligtvis hade varit större konkurrens om inte världsekonomin befunnit sig i ett läge där få är sugna på osäkra mångmiljardinvesteringar.
Huvudägaren i Aker Exploration är den norske redarkungen Kjell Inge Røkke, senast nummer 468 på Forbes lista över världens rikaste. Sagex Petroliums Terje Hagevang disputerade å sin sida på en avhandling om just Drekasvæðið.
Statoil övervägde enligt uppgifter till Islandsbloggen länge att lägga anbud på delar av Drekasvæðið men lät bli. Bolaget anser enligt uppgiftslämnaren att prognoserna för Drekasvæðið visserligen är lovande, men att det tror sig kunna hitta olja i områden där investeringskostnaderna blir något mindre.
De fyra zoner som Aker Exploration och Sagex Petroleum är intresserade av omfattar totalt 800 kvadratkilometer. Två av dem ligger inom en zon mellan Jan Mayen och Island där 25 procent av nyttjanderätten tillhör Norge. Företagen har inte lagt anbud på samma zoner.
Islänningarna blir sannolikt inte ensamma oljejägare i området. Norge flaggar nu också för att inleda undersökningar kring Jan Mayen. Här är nyttjanderätten den motsatta - 25 procent tillhör Island. Ett område på 30 kilometer runt Jan Mayen kommer dock att fredas från olje- och gasutvinning.
I slutet av oktober tros de definitiva villkoren bli klara. Innan dess har företagen också möjligheten att hoppa av projektet.
Det tar flera år innan några oljeplattformar kan vara på plats i området. I den första uppbyggnadsfasen väntas undersökningarna skapa 50 nya arbetstillfällen på Island. Om verksamheten kommer igång växer antalet snabbt.
Undersökningskontrakten löper på tolv år med möjlighet till förlängning i fyra år. Själva produktionsavtalen löper på 30 år - om undersökningarna kommer igång 2011 kan ett företag alltså redan i år vara säker på verksamhet i området till och med år 2057. Den som får rätten att leta får nämligen också automatiskt rätten att gå vidare med olje- och gasutvinning.
Anbudsförfaranden kring fler zoner inom Drekasvæðið kommer att inledas - men förmodligen inte under 2009.
Här kan du läsa mer om prognoserna för Drekasvæðið.