måndag 1 juni 2009

Favoriterna till att ta över Seðlabanki Íslands

Islands nästa centralbankschef heter Már Guðmundsson eller Arnór Sighvatsson. Det innebär att mer profilerade ekonomer som Þorvaldur Gylfason och Ásgeir Jónsson inte får jobbet, skriver Vísir.

Már Guðmundsson och Arnór Sighvatsson anses vara de mest kvalificerade kandidaterna till jobbet som chef för Seðlabanki Íslands. Már Guðmundsson arbetar i dag för Bank for International Settlements i Schweiz och har tidigare varit anställd vid Seðlabanki Íslands. Arnór Sighvatsson är i dag biträdande centralbankschef.

Tre kandidater har också valts ut för jobbet som biträdande chef för Seðlabanki Íslands. Här finns också Arnór Sighvatsson, som sökte båda tjänsterna, Tryggvi Pálsson, som redan arbetar för Seðlabanki Íslands, och Yngvi Örn Kristinsson, anställd vid Landsbanki.

Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir beslutar om vilka som blir den nya ledningen för Seðlabanki Íslands. De som har valts bort får dock möjlighet att kommentera beslutet innan anställningsprocessen går vidare.

I morgon träffar Islands representanter brittiska företrädare för att försöka lösa Icesave-dispyten. Enligt Morgunblaðið består det isländska förslaget av att de som har krav på Landsbanki får skuldbrev. Om inte bankens egna tillgångar räcker för att ersätta spararna skjuter staten till resten av pengarna.

Här kan du läsa mer om de personer som har sökt jobben på Seðlabanki Íslands.