söndag 7 juni 2009

Gratis ljudbok med Gunnar Gunnarsson

Om ödet hade velat annorlunda hade kanske Gunnar Gunnarsson varit Islands mest berömda författare. Fyra gånger nominerades han till Nobelpriset - men han fick det aldrig och hans eftermäle präglas av en del underliga rykten.

Gunnar Gunnarsson föddes den 18 maj 1889 på gården Valþjófsstaður vid Fljótsdalur och flyttade några år senare till en gård i Vopnafjörður. Han växte upp under fattiga förhållanden men var fast besluten om att bli författare. Gunnar Gunnarsson debuterade som 17-åring. Han hade redan då bestämt sig för att skriva på danska för att nå en större publik.

1939 flyttade han tillbaka till Island efter att ha varit bosatt i Danmark i många år. Han köpte en tomt vid Skriðuklaustur vid Egilsstaðir där han lät bygga ett stort hus. Året därpå träffade han Adolf Hitler under en föreläsningsturné i Tyskland - han kan vara den ende islänning som personligen träffade diktatorn.

Hans böcker var också mycket populära i Tyskland under mellankrigstiden och andra världskriget. Något som i efterhand har gett honom den oförtjänta och inte särskilt smickrande stämpeln av att ha varit något av naziregimens favorit.

Så småningom donerade Gunnar Gunnarsson huset till staten. I dag rymmer Gunnarsstofnun vid Skriðuklaustur ett museum till hans ära.

1948 flyttade han till Reykjavík och började det mödosamma arbetet med att översätta sina egna verk till isländska. Han var nästan klar när han avled 1975, 86 år gammal.

1918, 1921, 1922 och 1955 nominerades Gunnar Gunnarsson till Nobelpriset. Att Halldór Laxness belönades i stället är än i dag ett beslut som väcker starka känslor bland dem som föredrar Gunnar Gunnarsson. Svenska Akademien har fått kritik för att snarare ha föredragit Laxness av politiska än litterära skäl. I så fall måste Akademien haft rejäla svårigheter med Gunnar Gunnarsson - även Halldór Laxness åsikter var föremål för heta diskussioner.

Till minne av 120-årsdagen av Gunnar Gunnarssons födelse bjuder RÚVSvartfugl, en av Gunnar Gunnarssons mest framgångsrika romaner, som gratis ljudbok för nedladdning. Boken gavs ut 1929. Författarens inläsning är från 1956. Svartfugl handlar om det uppmärksammande dubbelmordet på en man och en kvinna vid Rauðasandur 1802.