söndag 7 juni 2009

Islänningar väljer Island i sommar

Det ekonomiska läget gör att många islänningar blir turister i sitt eget hemland i sommar. Nio av tio gör minst en resa på Island under semestern.

Men Island har också blivit betydligt dyrare efter finanskraschen. Priserna på inrikesflyget har ökat med 10 procent och kostnaden för att bo på hotell har ökat mellan 10 och 15 procent. Camping är mellan 5 och 23 procent dyrare. Paketresor inom Island har gått upp med 14,7 procent jämfört med förra året. Bensinen har också blivit dyrare - bland annat på grund av höjda skatter.

Ändå är det betydligt billigare att hålla sig på hemmaplan. Priset på paketresor till utlandet har ökat med 24,7 procent och kostnaden för utrikesflyg med 34 procent.

Därför tror turistnäringen på en riktigt bra sommar trots lågkonjunkturen. Många hotell räknar enligt Morgunblaðið med fler isländska gäster i år jämfört med förra året.

"Det är fler islänningar på väg jämfört med samma tid förra året", säger Ásta Hafberg vid Markaðsstofa Austurlands.

Samtidigt är de utländska besökarna alltjämt i kraftig majoritet när det gäller de vanligaste turistattraktionerna. Över 80 procent av Blå lagunens besökare är utlänningar och över 90 procent av dem som åker på valskådning är utländska turister.

Även livsmedelspriserna fortsätter att stiga. Bónus är alltjämt den billigaste matbutiken enligt ASÍ:s senaste undersökning. Där kostar matkassen 14 188 isländska kronor. Hos Krónan kostar motsvarande kasse 15 358 kronor, hos Nettó 16 680 kronor och 16 719 på Kaskó.

I april ökade antalet hotellövernattningar något - till 92 100 i år jämfört med 91 800 förra året. Det är utländska turister som står för ökningen. Utlänningarnas gästnätter ökade med 13 procent medan islänningarnas minskade med 24 procent.

Övernattningarna ökade i Reykjavíkområdet, Suðurnes, Vesturland och Västfjordarna men minskade i Suðurland, Austurland och Norðurland enligt ny statistik från Hagstofa Íslands.

För den som besöker Island finns nu en bra sajt som samlar allt som händer över hela landet - Bæjarhátíðir - med fokus på evenemang av folkfestkaraktär.

Här kan du läsa mer om hur islänningarna väntas semestra i år.