torsdag 11 juni 2009

Kräver borgmästarens avgång i Kópavogur

Trots att en oberoende utredning har slagit fast att det finns många frågetecken kring Kópavogurs borgmästare Gunnar I. Birgisson vill han inte avgå. Men nu kan han tvingas bort. Socialdemokraterna och Gröna vänstern har redan krävt hans avgång - och nu kräver också koalitionspartnern Framstegspartiet att Gunnar I. Birgisson slutar. Annars hotar partiet att lämna samarbetet.

Självständighetspartiet och Framstegspartiet har regerat i Kópavogur i 19 år. Men de senaste turerna kring borgmästaren Gunnar I. Birgisson hotar nu samarbetet.

De senaste nio åren har kommunen köpt uppdrag av ett företag ägt av Gunnar I. Birgissons dotter för 45 miljoner isländska kronor. Mellan 1997 och 2001 fick hans eget företag 130 miljoner isländska kronor för olika kommunala uppdrag.

En utredning gjord av Deloitte visar att uppdragen till dotterns företag vid flera tillfällen har skett utan någon upphandling, vilket är ett brott mot kommunallagen. Dessutom finns ett antal felaktigheter i bokföringen och flera kontrakt saknas.

Dotterns företag fick också tre miljoner kronor för att färdigställa en bok om Kópavogurs 50-årsjubileum som kommun år 2005. Men boken gavs aldrig ut.

Gunnar I. Birgisson lovar att rätta till eventuella fel i bokföringen. Men han förnekar bestämt att han skulle ha gynnat dotterns företag i sin roll som borgmästare.

Såväl Framstegspartiet som Socialdemokraterna och Gröna vänstern anser att Gunnar I. Birgisson har agerat oetiskt. Nu ställer sig alltså även Framstegspartiet bakom kraven på hans avgång. Annars hotar partiet att lämna samarbetet i kommunfullmäktige, uppger Vísir.

En av Självständighetspartiets ledamöter i kommunen säger till tidningen att det vore "för djävligt" om Gunnar I. Birgisson satte sig själv framför partiet när makten i Kópavogur står på spel.

Här kan du läsa mer om Gunnar I. Birgissons affärer och här rapporten från Deloitte.