tisdag 9 juni 2009

Nya protester utanför alltinget

Fem personer omhändertogs av polisen vid demonstrationerna utanför alltinget i går. Omkring 1 000 islänningar protesterade mot regeringens uppgörelse med Holland och Storbritannien om Icesave.

Demonstranternas metod var densamma som under protesterna som fick regeringen på fall i januari. Med kastruller, stekpannor och slevar förde folksamlingen oväsen för att visa sitt missnöje. Andra bankade på alltingshusets väggar och fönster och någon enstaka kastade smällare mot polisen. Vissa kastade mynt på fönsterrutorna. När de inte slutade fördes fem personer bort av polisen.

Liberalerna anklagar Gröna vänstern för en kupp under demonstrationen. Partimedlemmar ska ha varit med i protesterna men enligt Liberalerna ha försökt styra slagorden så att de inte riktades mot den nuvarande regeringen där Gröna vänstern ingår.

Strax innan demonstrationen började i går eftermiddag skar dessutom någon ned den brittiska flaggan från landets ambassad i Reykjavík. Enligt rykten ska den hissas vid alltinget i dag.

Demonstrationerna mot Icesave-överenskommelsen väntas fortsätta hela veckan.

I alltinget gjorde finansminister Steingrímur J. Sigfússon (bilden) sitt bästa för att försvara överenskommelsen. Framstegspartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson konstaterade i debatten att ministern har gjort en helomvändning i Icesave-frågan sedan tiden i opposition. Då ville han inte alls möta de brittiska kraven. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sa också att uppgörelsen är en av de sämsta någonsin i Islands historia.

Steingrímur J. Sigfússon kontrade med att den sittande regeringen inte har haft något annat val än att slutförhandla den grundöverenskommelse som den förra regeringen gick med på. Han åberopade minnesanteckningar från oktober - då var budet från Nederländerna ett lån på tio år utan avbetalningar de tre första åren med en ränta på 6,7 procent. De nya villkoren är trots allt betydligt bättre.

Framstegspartiets Höskuldur Þór Þórhallsson slöt upp bakom Medborgarrörelsens förslag om en folkomröstning om hur Icesave ska hanteras.

Sigurjón Þ. Árnason, före detta vd för Landsbanki, är alltjämt övertygad om att bankens tillgångar kommer att täcka skulderna på cirka 650 miljarder isländska kronor. I nuläget tycks han vara ganska ensam om den uppfattningen.

I går eftermiddag hade över 12 000 islänningar gått med i den Facebook-grupp som arrangerade gårdagens protestmöte. Kravet är att regeringen skrotar överenskommelsen och i stället försöker stämma Storbritannien.

Även nätverket Indefence sågar överenskommelsen som en av de mest ödesdigra i Islands historia. Indefence anser att Storbritannien bör ta ansvaret för de kollapsade bankerna eftersom de frös tillgångarna och stoppade allt handlingsutrymme. Dessutom bör Island se till att komma överens med samtliga fordringsägare på ett bräde för att förhindra obehagliga överraskningar i form av nya anspråk.

Om inte det är möjligt bör regeringen omförhandla uppgörelsen - räntan på 5,5 procent är betydligt högre än nuvarande styrräntor i både Holland och Storbritannien, vilket innebär att den börda som nu läggs på det isländska folket ger osmakligt mycket klirr i kassan där.

Den höga räntan ökar också riskerna för islänningarna. Något som blir särskilt kännbart om det visar sig att Landsbankis tillgångar inte är i närheten av att täcka skulderna.

Både Socialdemokraterna och Gröna vänstern gillade Indefence när nätverket samlade ihop över 80 000 namnunderskrifter i protest mot den brittiska terrorstämplingen av Landsbanki. De nya protesterna är problematiska för regeringen. Koalitionen vill gärna se sig själv som folkets val som inleder en ny epok där Självständighetspartiet inte längre dominerar. I stället tycks smekmånaden för regeringen bli besvärande kort.

Även om kostnaderna för Icesave inte är någon direkt överraskning har regeringen hittills misslyckats med att få folket att förstå behovet av överenskommelsen. Och det är kanske inte så underligt. Före alltingsvalet fnös Steingrímur J. Sigfússon åt vad som i dag är verklighet: Att en terrorstämpling - med luddiga motiv och tveksam juridisk täckning - belönas med att varje islänning kanske tvingas hosta upp 500 000 kronor till en utpressarstat.

I dag uttrycker han sig förstås inte längre på det sättet. Men så ser många på överenskommelsen.

Även om Steingrímur J. Sigfússon inte heller skulle välja samma ord kanske han skulle medge att det finns ett par korn av sanning i DV när ledarskribenten Jón Trausti Reynisson slår fast att Islands problem beror på att landet inte kan ta sig ut ur den inhemska Bermudatriangeln: Alltinget, Seðlabanki Íslands och Internationella valutafonden.

Här kan du läsa Indefences pressmeddelande om Icesave och här kan du se webb-tv från demonstrationerna.