tisdag 2 juni 2009

Ökat stöd för Islands regering

Stödet för Islands rödgröna regering har ökat med tio procentenheter sedan alltingsvalet i april. 61 procent av islänningarna har stöd för koalitionen mellan Socialdemokraterna och Gröna vänstern enligt en Gallupmätning beställd av RÚV.

Precis som före valdagen är kvinnorna mer nöjda med regeringens arbete än männen. 66 procent av de isländska kvinnorna ger regeringen sitt stöd mot 56 procent bland männen.

Förändringarna i partisympatierna jämfört med utfallet i valet den 25 april är små. Socialdemokraterna är alltjämt största parti med 28,4 procent (29,8 procent i valet) av väljarstödet. Självständighetspartiet ökar till 25,1 procent (23,7 procent i valet), Gröna vänstern får 22,1 procent (21,7), Framstegspartiet 14,5 procent (14,8) och Medborgarrörelsen 8,2 procent (7,2).

Gröna vänsterns väljare är mest trogna. 69 procent av dem som röstade på partiet i valet 2007 gjorde det också 2009. Självständighetspartiet lyckades däremot bara behålla 55 procent av väljarna mellan de två senaste alltingsvalen. Partiet tappade sannolikt flest väljare till Socialdemokraterna och Framstegspartiet.

Bankminister Gylfi Magnússon förnekar att den tyska regeringen skulle pressa Island om en snabb återbetalning av Kaupþing Edge. Uppgifter har förekommit om hot som skulle tjäna till att omöjliggöra isländska medlemsförhandlingar med EU innan spararna fått tillbaka sina insättningar.

"Vi har ett utmärkt samarbete med tyskarna", säger Gylfi Magnússon till Morgunblaðið.

Här kan du läsa mer om valresultatet och här om de påstådda tyska hoten.