måndag 29 juni 2009

Pojke räddades ur glaciärspricka

En 15-årig pojke hade änglavakt vid en olycka på glaciären Langjökull. Han föll ned i en spricka men landade på en avsats tolv meter ned. Blåslagen och med en bruten hand kunde pojken räddas av Landghelgisgæslan.

Olyckan inträffade i lördags kväll. 15-åringen var en i ett större sällskap som åkte snöskoter på Geitlandsjökull, den västligaste delen av Langjökull. Pojken klev av skotern och såg sig omkring vid en klippa kallad Hamarinn. Han klev på en osynlig glaciärspricka - när ytan gav med sig föll han tolv meter men landade på en avsats i ravinen.

Han skadade sig inte allvarligt vid fallet men satt fast och kunde inte ta sig upp för isväggen på egen hand. En timme efter olyckan var räddningspatruller från Akranes och Borgarfjörður på plats. Efter en timme lyckades de dra upp pojken från glaciärsprickan - nedkyld och blåslagen men i övrigt lindrigt skadad. Han bröt handen och hade också problem med en lunga. Pojken fördes med helikopter till sjukhus i Reykjavík för vård.

Geitlandsjökulls högsta punkt är 1 390 meter. Glaciären ligger i den västligaste delen av höglandet. Langjökull är Islands näst största glaciär efter Vatnajökull.

Eftersom vädret var varmt var glaciären blöt och hal. Pojken hade inte bundit fast sig med rep i någon reskamrat, något som räddningstjänsten rekommenderar att göra eftersom det ökar säkerheten och gör det lättare att dra upp någon som fallit i en spricka.

Här kan du se en kort film från räddningen av pojken.