måndag 8 juni 2009

Recension: Brúðguminn (White Night Wedding)

Tager du, livskrisdrabbade Jón, denna hälften så gamla Þóra knappt ett år efter att din förra hustru Anna dog? Att älska henne i nöd och lust på samma lilla miniatyrö som redan blivit vittne till ett misslyckat äktenskap?

Ungefär så ser handlingen ut i Baltasar Kormákurs Brúðguminn, en av de mest framgångsrika isländska filmerna genom tiderna som sågs på bio av 55 300 personer förra året. Den fick dessutom sju Eddapriser.

Baltasar Kormákur samlade ihop ett gäng av sina favoritskådisar för en kärleksfull förvandling av Anton Tjechovs Ivanov. Även om originalet inte innehåller planerna på planetens mest hopplösa golfbana och roddbåtsdramer i mängd så är den klassiska Tjechov-symboliken intakt: Gott om döda fåglar, romantiska förvecklingar och magiska midsommarnätter.

Litteraturläraren Jón och hustrun Anna lämnar livet i Reykjavík och flyttar till Flatey i Breiðafjörður. Hon längtar hem till sina rötter, han längtar snart bort.

Men de nyinflyttade är ett välkommet tillskott på den lilla ön. Prästen Ólafur försöker idogt få den psykiskt instabila Anna på fötter medan Jón övertalas att investera i den briljante byfånen Börkurs hopplösa golfbana. För att undvika minfältet i den egna bostaden hamnar Jón ibland på hotellet - och där finns Þóra, en av hans tidigare studenter.

De hamnar snart i förtroliga samtal och rykten om en romans sprider sig. Þóras pappa Lárus kan leva med det, mamman Sísí anser däremot att Jón är lika menlös som lunnefåglarna hon styckar i parti och minut. Med lätt panik kämpar hon snart emot dotterns bröllop med den dubbelt så gamle grubblaren och talar maniskt om kylskåp och rabarbersylt.

Brúðguminn är en välspelad, dråplig och tajt komedi. Baltasar Kormákurs hantverk känns igen - regin är oklanderlig och fotot riktigt snyggt.

Filmen är visserligen en romantisk komedi med allt vad det innebär av förutsägbara slut och väntade vändningar. Men här finns en egensinnig fräschör och en bitterljuv ton som aldrig har hittat till Hollywood och ett underbart handlag med miljön.

Baltasar Kormákur, som skrivit manus tillsammans med Ólafur Egill Egilsson, utnyttjar öns isolering till att skapa en klaustrofobisk komedi. Det går inte att ta miste på den kvävande närhet som kännetecknar livet på Flatey, när drömmen om friheten och nystarten krossas är människans frihet snarast ett skämt. Åtminstone för den som har missat dagens sista färja till civilisationen på fastlandet.

Betyg: Fyra påsar Djúpur.



Ovan kan du kolla på en trailer för Brúðguminn.

Brúðguminn får Sverigepremiär den 31 juli med den engelska titeln White Night Wedding. Om du inte kan hålla dig kan du köpa Brúðguminn med engelsk text hos bland annat Nammi och Nordic Store. Här kan du läsa mer om priserna filmen har belönats med.