måndag 29 juni 2009

Reseguide: En vecka i Reykjavík

Sju dagar i Reykjavík. Du har läst om nattlivet och valsafari men så kommer kanske en krypande känsla. Vandra upp och ned för Laugavegur i en vecka? Sju dagar av dyr öl och jakten på den perfekta ulltröjan?

Det i särklass vanligaste mejlet som dimper ned hos Islandsbloggen är frågor om tips inför en resa till Reykjavík - vad göra, äta, dricka, köpa och se?

Den som har några dagar på sig bör framför allt låta bli att stanna enbart i Reykjavík. Island är ett land med mängder av sevärdheter där avstånden sällan är gigantiska. Och den som inte har fått en liten smak av livet utanför huvudstaden har också missat en väsentlig del av Island.

Här är ett förslag på en vecka i Reykjavík med huvudstaden som bas.

Dag 1: Du landar i Keflavík tidigt på eftermiddagen - eftersom du har flugit med Icelandair (bättre service) eller Iceland Express (kan vara snäppet billigare) och nobbat SAS som kräver både mellanlandning och har sämre service för ofta dyrare flygbiljetter.
Checka in (hos Gisting hittar du mängder av övernattningsalternativ) och bekanta dig lite med staden. Strosa omkring bland butikerna i stadskärnan, ta hissen upp till tornet i Hallgrímskirkja för att få en vy över Reykjavík med omnejd, gå ned mot havet för att känna Atlantvindarna i ansiktet och sug in doften av salt och tång.
Om du ska undersöka det beryktade nattlivet redan nu kan du slå två flugor i en smäll: Käka middagen på Segurmo (prisvärd och smaskig isländsk husmanskost) som huserar hos den kanske hetaste nattklubben Boston. Har du tur kan du redan efter första natten bocka av att du har sett Björk dansa som en tok till hoppetosstechno på småtimmarna. Avsluta med en korv hos Bæjarins beztu pylsur - en av hemligheterna bakom smaken sägs vara att Islands mest älskade snabbmatshak kokar korven inte bara i vatten utan också en skvätt öl.

Dag 2: Sen frukost? Ingen fara. I dag blir det lite lugnare. Släntra ner till hamnen och ta färjan till Viðey. Reykjavík är sisådär sju minuter bort med båt men här är pulsen helt annorlunda, totalt avslappnad, en känsla av hur tempot är på landsbygden. Kika på fåglarna, undersök öns alla konstverk, grunna över hur livet såg ut när Viðey var befolkad och avsluta med lunch på Viðeyjarstofa innan du tar färjan tillbaka.
Du hinner säkert med ett par museer före kvällen. Några av de mest intressanta är Sögusafnið vid Perlan, Þjóðmenningarhúsið och Landnámssýningin (Reykjavík 871±2). Hungrig? Här kan du läsa om bra budgetrestauranger i staden. Ta det lite lugnare i kväll - vi ska upp ganska tidigt i morgon.

Dag 3: Hämta ut hyrbilen du bokade från Sverige och kör ringvägen (väg 1) söderut. Efter ungefär en halvtimme är du framme i Hveragerði, en livlig liten stad som kännetecknas av att den länge har lockat många kulturarbetare men på senare år också många islänningar som pendlar till arbetet i huvudstaden. Om det enda du sett av Island utanför Reykjavík innan är vägen från flygplatsen i Keflavík är det här något helt annat: Bergen börjar torna upp sig och landskapen är inte längre enbart stelnad lava.
Ta en liten stund och strosa omkring i stadskärnan. Mitt i centrum finns ett geotermiskt område med varma källor. Det är också temat för dagen. Gå några hundra meter norrut och titta till de skitförbannade heta källor som skapades av jordskalvet förra våren. Fortsätt sedan norrut tills du stöter på en liten bäck - redan här kan du bada, men det blir ännu bättre om du har lite tålamod. En skyltad vandringsled tar dig till Reykjadalur en halvtimme upp i bergen. Snart når du den porlande Reykjadalsá där du kan bada året runt - temperaturen är alltid runt 35 grader. Det är bara att leta upp ett bra badställe, känna dig för så att temperaturen är okej, plaska runt och njuta av utsikten och naturen.
När du har tröttnat är det säkert dags att käka. Ta lunchen på någon av stadens restauranger och avsluta med att knalla in på Bónus och köp efterrätten: Varsin Lúxus-Lakkríspinni eller dela på en burk Nóa Tromp ís tillverkad av Kjörís i just Hveragerði.
Kör söderut mot Þorlákshöfn på väg 38 och sväng sedan höger på väg 427 mot Grindavík. Efter fyra mil på hysteriskt skumpig väg kommer du till en mängd fina platser på litet avstånd från varandra. Kika in i lilla Krýsuvíkurkirkja, kolla in de heta källorna vid Seltún, den mytomspunna sjön Kleifarvatn, den grönskimrande Grænavatn och den svavelstinkande Fúlipollur på vägen. I Grindavík kikar du in på saltfiskmuseet Saltfisksetur Íslands. Det låter kanske måttligt spännande i teorin, men tänk på att det faktiskt var saltad fisk som var ryggraden i Islands ekonomi i många år. Om du redan är lite sugen finns ett passande val: Salthúsið. Restaurangen är något av saltfiskens Mecka.
Fortsätt västerut på väg 425 mot Reykjanestá, Islands sydvästspets. Om du inte har fått nog av heta källor så stanna till vid Gunnuhver och förundras på nytt över naturens krafter. Sätt sedan kurs mot Reykjanesviti - här har du fin utsikt mot Eldey, ön där den sista garfågeln i världen dödades. Vägen svänger sedan norrut och passerar bland annat bron Miðlína över sprickan Álfagjá, den marknadsförs som Bridge between two continents, och det är precis vad det är. Här löper den spricka som visar att Island tillhör två olika kontinentalplattor, den amerikanska och den europeiska. Här finns några mindre fiskebyar: Hafnir, Sandgerði och Garður. Vid Hafnir finns lämningar av ett hus som tros härstamma från sent 800-tal. Samt ett av sex ankare från spökskeppet Jamestown - det drev i land här den 26 juni 1881 med en full timmerlast men ingen besättning. Söder om Sandgerði finns ruinerna av Básendar, ett fiskeläge som utplånades av en tidvattenvåg 1799. I Garður finns ett folkmuseum, två fyrar samt en fantastisk utsikt mot Snæfellsjökull om vädret är klart.
När du vänder tillbaka mot Reykjavík passerar du snart flygplatsen i Keflavík. Om dagen varit lång och kroppen känns lite sliten - sväng av mot Blå lagunen (Bláa Lónið) för ett avslappnande kvällsdopp i det fria.

Dag 4: I dag tar du hyrbilen norrut på väg 1. Sväng höger in på väg 36 efter Mosfellsbær och stanna till vid Gljúfrasteinn, Halldór Laxness hem som nu är ett museum över den isländske Nobelpristagaren. Fortsätt sedan österut mot Þingvellir. Platsen för alltingets födelse är mättad av historisk betydelse: Det var här Island utropade självständigheten 1944 och varje år den 17 juni samlas mängder av islänningar för att fira nationaldagen. Området är en nationalpark och rikt på fornminnen. Här är kontinentalsprickan mycket tydligare än vid Álfagjá, men missa heller inte att ströva omkring i naturen, bekanta dig med Islands största sjö Þingvallavatn och den vackra kyrkan.
Kör sedan vidare österut på väg 36 och därefter väg 365 mot Laugarvatn. Har du glömt badkläderna är det kanske ingen katastrof - vattnet i sjön är runt 15 grader. Men det finns ett botemedel mot gåshuden. Gufubaðið, den naturliga bastun vid Laugarvatn, är stängd för renovering men ska nämligen komma igång igen.
Sätt sedan kurs norrut mot Geysir. Vandra runt och kika på de olika heta källorna och se Strokkur spruta vatten mot skyn. Har du riktig tur kan du få bevittna ett utbrott från just Geysir, men originalgejsern är inte längre särskilt aktiv. Fortsätt sedan norrut ytterligare några kilometer för att spana in Gullfoss, Islands mest välkända vattenfall. Här kan du komma riktigt nära vattenmassorna och känna de uppfriskande stänken från Hvítá.
Nu är det dags att börja vända hemåt. Kör söderut på väg 35 och stanna till en stund i Skálholt, Islands första biskopssäte som grundades 1056, och vulkankratersjön Kerið. Sväng av norrut på väg 36 och sedan västerut på väg 360 och därefter väg 435. Här passerar du södra sidan av Þingvallavatn och mängder av sommarstugor samt det geotermiska kraftverket vid Nesjavellir innan du är tillbaka i huvudstaden. Avsluta kvällen med att lämna tillbaka hyrbilen.

Dag 5: Dags för lite stadsliv efter två dagar med digra program. Frossa bland butikerna och gallerierna i Reykjavíks stadskärna. Om du är här på helgen så ta en sväng förbi Kolaportið, huvudstadens populära loppmarknad. Och när du ändå är nere vid hamnen är det kanske dags att ta den där valskådningstrippen?
Käka middagen på Icelandic Fish and Chips ett stenkast från hamnen och testa också en typisk isländsk efterrätt: Skyr med blandade färska bär.

Dag 6: Spara det bästa till sist. Ta morgonflyget med Flugfélag Íslands från Reykjavík till Västmannaöarna. Flygningen tar 25 minuter - när planet kommer ut över Atlanten ser du snart den fascinerande övärlden som utgör Islands sydligaste utpost.
Att klara av Hemön på bara en dag är egentligen väl klent, men gör ett försök. Missa inte att bestiga vulkanerna Helgafell eller Eldfell. Den senare är alltjämt varm från det senaste vulkanutbrottet på Hemön 1973. Titta på Pompei norð­ursins, utgrävningarna av husen längs med Suðurvegur som täcktes av lava. Om du är här någon gång mellan slutet av april och början av september är Stórhöfði, Hemöns sydspets, den bästa platsen för att spana in lunnefåglar. Mellan maj och augusti är klipporna och slänterna packade med små mumligt kraxande charmtroll som kastar sig ut från branterna på jakt efter fisk i havet. Passa även på att strosa omkring lite vid hamnen och om du är riktigt modig kanske du ska klättra upp på Heimaklettur för en riktigt fin utsikt över ögruppen och fastlandet.
Ta eftermiddagsflyget hem, shoppa loss det sista, slink in på Bónus och hamstra Djúpur samt ät en god middag som avslutning på resan. Ta gärna ett sista dopp i Sundhöllin vid Barónstígur, Reykjavíks trevligaste badhus.

Dag 7: Flyget hem till vardagen i Sverige går hiskeligt tidigt. Men om det är sommar har solen ändå stigit upp många timmar före dig. När planet lyfter från Keflavík kan du blicka ut över Reykjanestá, lavafälten och glaciärerna innan havet tar vid.

En sak till: Om du ska växla till isländska kronor så gör det på Island. Flera växlingskontor har i nuläget vansinniga växelkurser med marginaler på upp till 25 procent - en ockertaktik som förklaras med osäkerheten kring Islands valuta. Förutom att du kan få betala överpriser när du växlar till isländska kronor riskerar du alltså även att få en genomrutten kurs om du behöver växla tillbaka hemma i Sverige. På Island är marginalen hos de större bankerna runt 0,5 procent. Dessutom är det kanske inte ens nödvändigt att växla pengar. Kortbetalning är betydligt mer utbrett på Island än i Sverige.

Här, här, här och här kan du läsa Islandsbloggens recensioner av guideböcker till Island.

Det finns också en del gratis reseguider om Reykjavík på nätet - tyvärr ofta hiskeligt inaktuella:
Expressen
Allt om resor
Aftonbladet
Res