tisdag 9 juni 2009

Val en vinnare på grillen - men inte i Japan

En tveksam marknad för valkött i Japan. Men på de isländska grillarna är val sommarens stora vinnare.

För knappt två veckor sedan kom det första färska valköttet ut i de isländska butikerna. Redan har två ton sålts. Mycket av det har hamnat på grillen.

"Det är helt fantastiskt, försäljningen nu är tre gånger större än sist", säger Ólafur Júlíusson, försäljningschef på Krónan, till Fréttablaðið.

Hittills har sju vikvalar jagats men ytterligare två eller tre väntas fångas på den tur som valfångstfartyget Jóhanna AR nu är ute på. Jakten blir inom kort mer intensiv. I går lämnade Hvalur 9 hamnen i Reykjavík för Hvalfjörður. Där ska fartyget fräschas upp innan det ger sig ut på jakt.

Däremot är intresset för valkött i Japan ifrågasatt. I samband med att Greenpeace besökte Island för att protestera mot valfångsten hade de med sig inspelningar av ett samtal där en person anställd vid Asian Trading Co. säger att det inte längre finns någon efterfrågan på valkött.

Importören uppskattar efterfrågan till 4 000 ton - betydligt mindre än de 6 000 ton som Kristján Loftssons Hvalur hoppas på att exportera till Japan. Mannen säger vidare att unga japaner inte alls är intresserade av att äta val.

Om uppgifterna är sanna kommer det isländska valköttet att bli svårsålt. Utöver Japan är det bara i Norge som det finns någon större marknad för val.

Kristján Loftsson hävdar att Greenpeace har fejkat samtalet och är mycket kritisk till organisationens arbetsmetoder. Han har själv talat med importören som förnekar att han pratat med Greenpeace. När Fréttablaðið ringer upp importören vill han inte kommentera uppgifterna.

Kristján Loftsson anser att det finns en marknad för valkött. Hade han inte varit säker hade inte han och andra lagt ned så mycket arbete på att få igång produktionen igen.Ovan kan du se när Hvalur 9 lämnar hamnen i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om årets valfångst.