lördag 4 juli 2009

Apotek blir nunnekloster i Egilsstaðir

Ett nunnekloster tar plats i den byggnad som apoteket lämnar i Egilsstaðir. Det blir det andra nunneklostret i Austurland sedan Skriðuklaustur grundades 1493, skriver Austurglugginn.

Huset ligger i centrala Egilsstaðir. Nunnorna kommer att bo på övervåningen och i källaren medan kapellet blir på bottenvåningen. Byggnaden blir helt ledig om ett knappt halvår.

Nunnorna tillhör samma romersk-katolska orden som grundade klostret Kollaleira vid Reyðarfjörður sommaren 2007. Kollaleira var det första klostret som byggdes sedan reformationen 1550.

Katolska kyrkan är även intresserad av att bygga ett kloster vid Hvalfjörður, rapporterar Vísir. Enligt kyrkan söker sig fler till klosterlivet i samband med finanskrisen.

Kloster finns också i Hafnarfjörður och Stykkishólmur. De senare var med om att bygga upp verksamheten vid stadens sjukhus, St.Franciskusspítali (bilden).

Islands första kloster, Þykkvabæjarklaustur, grundades 1186. Vid reformationen fanns nio kloster på ön.

Katolicismen är en av de största religionerna på Island. Vid årsskiftet fanns 9 351 romersk-katolska, cirka tre procent av befolkningen.