torsdag 2 juli 2009

Fem dagars jakt på lunnefågel

Jakten på lunnefågel blir i år fem dagar i stället för traditionella 55. Så ser överenskommelsen mellan Vestmannaeyjabær, Náttúrustofa Suðurlands och Félag bjargveiðimanna ut. Jakten begränsas eftersom beståndet av lunnefågel på Västmannaöarna har minskat med 24 procent de fyra senaste åren.

Biologen Erpur Snær Hansen, som har kämpat för ett totalt jaktförbud, verkar trots allt ganska nöjd med den begränsade jakten. Fem dagars jakt innebär troligtvis att omkring 5 000 lunnefåglar dödas - och det tror han inte hotar beståndet, skriver Eyjafréttir.

Náttúrustofa Suðurlands kommer att undersöka sommarens fågelkullar med särskilt fokus på ungarna. Den som bryter mot de nya jaktreglerna riskerar att bli av med jakt- och nyttjanderättigheterna. Antalet fångade fåglar måste dessutom rapporteras till Náttúrustofa Suðurlands.

Västmannaöarna är hem för världens största koloni av lunnefåglar. Minskningen tros bero på sämre tillgång på föda. Lunnefågeln äter främst olika tobisfiskar, sill och skarpsill.

På brittiska Farne Islands försöker biologer lösa gåtan kring varför lunnefågeln minskar snabbt i antal med hjälp av gps-sändare. Genom att följa fåglarna hoppas forskarna kunna lösa mysteriet. Du kan se ett webb-tv-inslag om projektet här.

Här kan du läsa mer om lunnefåglar och andra fågelarter som kan vara hotade.