fredag 24 juli 2009

Här kan du lyssna på Islands glaciärer

Hur låter egentligen en glaciär? På Katie Patersons hemsida finns svaren. Där kan du lyssna på inspelningar från tre isländska glaciärer samt lagunen Jökulsárlón.

Konstnärens fascination för glaciärer började när hon blev sjuk under en resa till Island. Hon feberyrade om att vattnet hon drack gjorde henne till en del av den närliggande jökeln som försåg henne med vätska.

2007 gjorde hon sitt första glaciärkonstverk, "3 litres glacial meltwater, 3 litres silicon, 3 turntables" (bilden). Katie Paterson spelade in tre isländska glaciärer (Langjökull, Snæfellsjökull och Sólheimajökull). Ljuden pressades på tre silikonskivor som frystes in och sedan spelades på tre skivspelare tills de smält. Glaciärkonserten varade i nästan två timmar.

Samma år var det premiär för "Vatnajökull: (the sound of)". Med en mikrofon nedsänkt i Jökulsárlón - kopplad till en förstärkare och en mobiltelefon på land - kunde människor från hela världen lyssna på när isbergen kalvade från Vatnajökull och evighetslångsamt smälte i glaciärlagunen.

Då kallade hon Jökulsárlón för "en kyrkogård för glaciärer" i The Guardian. I höst ingår ett av Katie Patersons verk med ett liknande tema, en kartläggning av 27 000 döda stjärnor, i utställningen "Life Forms" på Bonniers konsthall i Stockholm. Utställningen öppnar den 16 juni och pågår till och med den 10 januari 2010.

Här kan du läsa mer om "Vatnajökull: (the sound of)".

Foto: Katie Paterson.org