fredag 10 juli 2009

Island ansöker om EU-medlemskap i juli

Redan den 27 juli kan Island lämna in ansökan om EU-medlemskap. Alltinget väntas rösta i frågan på måndag.

Efter veckor av diskussioner fick statsminister Jóhanna Sigurðardóttir äntligen ett glädjebesked från utanríkismálanefnd: Socialdemokraternas EU-linje fick till sist tummen upp av en majoritet i nämnden. Gröna vänsterns Árni Þór Sigurðsson och Socialdemokraterna Valgerður Bjarnadóttir, Helgi Hjörvar och Þórunn Sveinbjarnardóttir är för förslaget. Två ledamöter, Medborgarrörelsens Birgitta Jónsdóttir och Gröna vänsterns Guðfríður Lilja Grétarsdóttir, skrev dock under överenskommelsen med vissa förbehåll.

Kompromissförslaget innehåller bland annat krav på särbestämmelser när det gäller fisket och jordbruket.

EU-medlemskapet kommer att diskuteras i alltinget i dag och omröstningen äger förmodligen rum på måndag. Men det är långt ifrån säkert att parlamentet säger ja.

Självständighetspartiet kommer att rösta nej. Det största oppositionspartiet anser inte att förslaget lever upp till de villkor som krävs - bland annat dubbla folkomröstningar i stället för en enda. Partiledaren Bjarni Benediktsson pläderade utan framgång för en första omröstning inom tre månader.

Det senare är också Guðfríður Lilja Grétarsdóttirs reservation mot förslaget. Hon vill se att det finns ett folkligt stöd för EU-medlemskap innan förhandlingar inleds och kräver därför två folkomröstningar, en om förhandlingar ska inledas och en om själva medlemskapet när resultatet av förhandlingarna är klart.

Ett sådant motförslag väntas också Gröna vänsterns Ásmundur Einar Daðason lägga tillsammans med Självständighetspartiets ledamöter.

Gröna vänstern är splittrat i EU-frågan och flera av partiets ledamöter kommer att rösta nej på måndag.

Socialdemokraternas hopp står därför till Medborgarrörelsen och Framstegspartiet. De senare säger enligt uppgifter till Islandsbloggen ja om de anser att villkoren för isländskt EU-inträde uppfylls. Framstegspartiet har en nyckelroll i omröstningen. Utan stöd från åtminstone några av partiets ledamöter blir det sannolikt nej i alltinget.

20 Socialdemokrater, sju till tio från Gröna vänstern och två till fyra från Medborgarrörelsen väntas rösta ja. Med bifall även från några av Framstegspartiets ledamöter finns det alltså en majoritet i alltinget för att inleda förhandlingar om EU-medlemskap.

Om det blir ett ja i alltinget på måndag hoppas utrikesminister Össur Skarphéðinsson på att kunna lämna in en ansökan om EU-medlemskap inom kort. Det kan ske redan i nästa vecka - men mer troliga uppgifter gör gällande att den formella ansökan lämnas in vid EU:s utrikesministermöte i Bryssel den 27 juli.

"Jag har varit så länge i politiken att jag inte lovar någonting förrän det är klart. Men jag hoppas det", säger han till Stöð 2.

Däremot tros det dröja minst ytterligare minst en vecka innan parlamentet röstar om Icesave-uppgörelsen.

Här kan du läsa mer om Socialdemokraternas krav på EU och här kan du läsa mer om Icesave.