onsdag 1 juli 2009

Jökulsárlón är Islands djupaste sjö

Jökulsárlón är Islands djupaste sjö. Ismassor från Breiðamerkurjökull har fått vattennivån att stiga snabbt. Jökulsárlón är nu 284 meter djup, skriver Morgunblaðið.

Breiðamerkurjökull rör sig och glaciärtungan släpper därför ifrån sig ovanligt mycket is. Omkring 600 till 700 meter av jökeln har kalvat och hamnat i glaciärlagunen. Det har fått djupet i Jökulsárlón att stiga.

Jökulsárlón mäter nu 284 meter. Den sjö som tidigare var den djupaste, Öskjuvatn, är 217 meter. Sjön ligger norr om Vatnajökull på höglandet i vulkanen Askjas krater.

Kratern skapades vid ett vulkanutbrott 1875. Öskjuvatn är mytomspunnen sedan två tyska forskare, Walter von Knebel och Max Rudloff, försvann när de 1907 undersökte sjön i en liten båt. Forskarna försvann nämligen spårlöst.

Ina von Grumbkow, Walter von Knebels fästmö, ledde en expedition för att söka efter dem men inget spår av dem hittades. Försvinnandet tros dock bero på jordskalv som kan ha skapat ett jordskred som i sin tur kan ha orsakat forskarnas död.

Här kan du läsa mer om Breiðamerkurjökull.