torsdag 9 juli 2009

Långa straff för narkotikasmugglare

Den 71-årige holländaren åkte fast med 191,7 kilo cannabis och 1,3 kilo kokain i bagaget. Nu döms han och en 48-årig islänning till långa fängelsestraff för grov narkotikasmuggling.

71-åringen kom med färjan Norræna till Seyðisfjörður den 10 juni förra året. I husbilen fanns nästan 200 kilo narkotika - ändå var beslaget närmast en slump. Tullen genomsökte bilen utan att hitta något misstänkt. Men han skulle ändå föras till häktet i Reykjavík eftersom han var efterlyst av polisen i spanska Alicante där han skulle avtjäna ett tre år och nio månader långt straff för narkotikabrott.

På väg till häktet avslöjade 71-åringen själv knarkgömman. När polisen åter sökte igenom husbilen hittade de 191,7 kilo cannabis och 1,3 kilo kokain gömt i specialpreparerade utrymmen.

71-åringen erkänner allt utom kokainsmugglingen. Det partiet har enligt honom placerats i bilen utan hans vetskap. Som beställare av transporten från Holland till Island pekade han under rättegången ut Bill och Jim, två landsmän som han inte känner mer än till förnamnen. De skulle ge honom 40 000 euro om smugglingen lyckades.

Den 48-årige islänningen är enligt Hæstiréttur Íslands hjärnan bakom smugglingen. Han ska ha träffat 71-åringen i Holland vid två tillfällen och därefter haft regelbunden telefonkontakt med honom för att förbereda kuppen.

48-åringen är en känd nöjesprofil. Han har varit manager för flera välkända artister, arrangerat konserter med världsstjärnor och påstås dessutom ha haft ett förhållande med Nelly Furtado. 1986 dömdes han för narkotikabrott sedan han försökt smuggla ett kilo hasch från Nederländerna till Island.

Han förnekar att han har något med beslaget i Seyðisfjörður att göra. Domstolen anser dock att det är bevisat att han köpte narkotikan i Holland, lejde 71-åringen som knarkkurir och skulle ta emot partiet i Reykjavík för att sälja det vidare.

48-åringen hade 80 miljoner kronor på sitt bankkonto när han greps. Enligt honom själv är det intäkter från konserter som han glömt att deklarera för. Åklagaren tror däremot att det är pengar från drogaffärer.

71-åringen döms till sju och ett halvt års fängelse och 48-åringen till nio års fängelse.

Här kan du läsa mer om smugglingsförsöket och här domen i sin helhet.