tisdag 21 juli 2009

Nytt liv för gamla banker

Den senaste veckan på Island har - förutom alltingets uppmärksammade ja till inleda förhandlingar om villkoren för isländskt EU-medlemskap - kännetecknats av återkomster av gamla diskussioner och tidigare näringslivstoppar.

För ett knappt år sedan sneglade Geir H. Haarde och Davíð Oddsson mot Ryssland när Västeuropa nobbade Island lån efter påtryckningar från Storbritannien, Nederländerna och Tyskland. Davíð Oddsson sa att ett jättelån var klart och presidenten Ólafur Ragnar Grímssons påstods ha erbjudit ryssarna den gamla Nato-basen i Keflavík i utbyte, något han själv förnekade.

I förra veckan blev det ryska lånet klart. Ryssland lånar ut 500 miljoner dollar till Island, cirka 64 miljarder isländska kronor. Lånet Davíð Oddsson talade om skulle uppgå till fyra miljarder dollar.

Nu har Island tveklöst åter vänt sig mot EU. Men det ryska intresset för Arktis innebär garanterat fortsatta försök att närma sig Island.

Att regionen är het märks också på den ryska trafiken i området: Enligt Varnarmálastofnun rör sig ovanligt många ryska u-båtar i Nordostatlanten mellan Färöarna, Island och Jan Mayen.

Tio ryska bombplan har passerat isländskt luftbevakningsområde i år. Den senaste färden ägde rum den 16 juni då två flygplan av typen Tu-95 närmade sig Island från nordost. 51 sjömil från fastlandet bytte planen riktning.

Sedan USA lämnade flygbasen i Keflavík för snart tre år sedan har totalt 54 ryska bombplan kommit in i den isländska radarzonen vid 23 tillfällen. Planen har flera gånger cirklat runt hela ön.

Island har protesterat mot de ryska flygningarna och kallat dem ryska maktdemonstrationer som äventyrar säkerheten för reguljärflyget. Några incidenter har dock inte inträffat.

Däremot utsattes förre centralbankschefen Davíð Oddsson nyligen för en äggattack. Under natten kastade någon ägg på hans hus och bilar vid hemmet i Reykjavík. Han fick dessutom en nidvisa sprejad på byggnaden.

Han är dock inte den förste makthavaren som utsätts för ett liknande attentat. Den förre Glitnir-chefen Bjarni Ármannsson fick i förra veckan rödfärg kastad på sitt hem i Seltjarnarnes. Sex tidigare bankdirektörer har blivit måltavlor för liknande dåd: Hannes Smárason, Björgólfur Guðmundsson, Birna Einarsdóttir, Steingrímur Vernersson och Björgólfur Thor Björgólfsson. Geir Jón Þórisson vid polisen i Reykjavík säger till Vísir att samtliga attentat är ouppklarade.

Flera av dem pryder också alltjämt urinoaren på Sódóma Reykjavík i Reykjavík.

Beslutet att inleda förhandlingar om villkoren för isländskt EU-medlemskap är positivt för vissa och negativt för andra. Icelandair börjar att flyga direkt till från Keflavík till Bryssel i juni 2010 - en förhoppning är att regeringens förhandlare ska bli stammisar på rutten.

Svekdebatten är däremot besvärlig för Gröna vänstern och Medborgarrörelsen efter EU-omröstningen. Ett 20-tal medlemmar har enligt Morgunblaðið lämnat Gröna vänstern i protest medan Medborgarrörelsens fyra alltingsledamöter inte ens har talat med varandra efter omröstningen, uppger Morgunblaðið.

Alltingets beslut har fått positiva reaktioner från hela Europa. Markus Ferber, ansvarig för Europapolitiken inom tyska CSU, är inte lika glad. Han säger till Süddeutsche Zeitung att det inte är EU:s ansvar att lösa Islands problem.

Íslandsbanki, före detta Glitnir, får sannolikt utländskt majoritetsägande inom kort. Det står klart sedan Fjármálaráðuneytið i går berättat om de framtida planerna för de tre förstatligade storbankerna. Gamla tillgångar kommer att förvandlas till nya innehav - och flera utländska finansinstitut blir därigenom storägare i Íslandsbanki.

Landsbanki, Nýja Kaupþing och Íslandsbanki ska återkapitaliseras med start den 14 augusti då nya statliga obligationer utfärdas. Regeringen kommer att fortsätta att vara delägare i Nýja Kaupþing och Íslandsbanki tills samtliga aktier har nya ägare. Landsbanki är dock snårigare att reda ut än de andra bankerna och kommer att ta ytterligare tid i anspråk.

Regeringen kämpar alltjämt med att få ja till Icesave-uppgörelsen i alltinget. Det kan bli ett ja till en överenskommelse med flera nya förbehåll i veckan.

Här kan du läsa mer om Islands väg mot EU och här om Icesave.

Svenska medier om utvecklingen på Island:
Fynd tyder på isländsk olja: Sveriges Radio
Väntad turismökning uteblev: Sveriges Radio
Island ska kickstarta banker: E24