torsdag 16 juli 2009

Poet kan fälla regeringens EU-linje

Dagens omröstning om Island ska inleda förhandlingar om villkoren för EU-medlemskap kan bli långt mer oviss än väntat. Självständighetspartiet har fått oppositionen att sluta upp bakom det egna motförslaget om dubbla folkomröstningar - avgörandet i alltinget kan nu hänga på en enda röst.

Det stod tidigt i går kväll klart att debatten drog ut på tiden och att omröstningen skulle skjutas upp. Talarlistan fylldes hela tiden på av framför allt EU-kritiska ledamöter. Regeringen anklagades också av flera för att knappt våga visa sig i talarstolen i en så viktig fråga. Vidare beklagade många att två så avgörande beslut - förhandlingar med EU och Icesave - måste tas nästan samtidigt.

Länge såg det ut som att regeringens förslag skulle få en behaglig resa genom alltinget. Men sedan Medborgarrörelsen började vackla hänger omröstningen på en skör tråd.

Självständighetspartiet har enligt uppgifter till Islandsbloggen lyckats samla oppositionen kring det egna motförslaget. Det innebär att Framstegspartiet skrotar sin hållning i EU-frågan för att försöka fälla regeringens linje.

Motförslaget kräver två folkomröstningar: En om förhandlingar ska inledas och - om det blir ett ja i den första - en om själva medlemskapet när förhandlingarna är avslutade. Huvudargumenten är att folket varken har fått säga sitt om kostnaderna eller EU-inträdet. Dessutom är många frågor för dåligt utredda.

Det borgerliga EU-motståndet räknar med samtliga 16 röster från Självständighetspartiet och sex eller sju av Framstegspartiets nio. En av Gröna vänsterns ledamöter har redan gett sitt stöd till Självständighetspartiets förslag - om det ställningstagandet inte svider allt för mycket röstar ytterligare fyra på oppositionens linje.

Om så blir fallet har Medborgarrörelsen avgörandet i sin hand. Partiet är visserligen inte emot EU men opponerar sig mot att regeringen stressar fram något som inte bara kostar skattebetalarna en miljard utan dessutom varken har något entydigt stöd eller behöver leda till någonting. Dessutom befarar de att ett ja till regeringens förslag också gör det omöjligt att riva upp Icesave-överenskommelsen.

Därför har nu enligt uppgifter tre av fyra bestämt sig för att rösta emot regeringens förslag. Det innebär att Birgitta Jónsdóttir, poeten som gillar euron men är mindre förtjust i EU, sitter med den avgörande rösten som kan fälla regeringen.

Från ett tydligt övertag för ja-sidan när debatten inleddes tycks det nu som att majoriteten består av en enda och mycket osäker röst och att utfallet vid en omröstning i alltinget skulle bli 32-31. Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir har garanterat haft lättare att sova än i natt sedan försöken att övertala Medborgarrörelsen att rösta ja misslyckats.

Vid ett nederlag är det svårt att se hur vänsterkoalitionen ska kunna resa sig. Sprickan mellan de EU-skeptiska hos Gröna vänstern och Socialdemokraterna kommer att vara lika djup som EU-vännernas besvikelse.

I alltingsdebatten har kritikerna också ständigt skjutit in sig på regeringspartiernas skilda uppfattningar i Europapolitiken. Och Gröna vänstern har gång på gång utmålats som svikarna som övergav sitt främsta vallöfte: Att inte inleda förhandlingar om EU-medlemskap. Men än så länge tar partiledaren och finansministern Steingrímur Jóhann Sigfússon steg för steg mot en union han egentligen inte vill vara med i.

När Island sökte hjälp från Internationella valutafonden använde Storbritannien, Nederländerna och Tyskland Landsbankis Icesave och Kaupþings Edge som påtryckningsmedel - utan att Island lovade att ersätta spararna skulle det inte bli några lån. Sverige tillhörde de länder som lyssnade på EU och frös lånen tills Island kapitulerat.

Nu kan statsminister Fredrik Reinfeldt ställas inför samma läge igen men i rollen som EU-ordförande. Corien Wortmann, EU-parlamentariker för Kristdemokraterna i Nederländerna, säger nämligen till De Telegraf att Island inte bör släppas in i EU förrän Icesave-skulderna är betalda. Flera partier och parlamentariker uppges dela hennes åsikt och vara beredda att villkora de isländska medlemskapsförhandlingarna.

Uttalandet förstärker den isländska regeringens hopplösa läge i Icesave-frågan. Men ger också Fredrik Reinfeldt möjligheten att visa om han åter anser att EU är viktigare än Norden.

Debatten i alltinget fortsätter vid lunch svensk tid. Med tanke på att namn som Árni Johnsen återstod på talarlistan i går kväll är det inte förvånande om omröstningen åter drar ut på tiden.

Här kan du läsa mer om dramatiken kring EU-omröstningen och här om Icesave.

Svenska medier om utvecklingen på Island:
EU-omröstning på Island uppskjuten: Aftonbladet
Ödesdag för isländskt EU-medlemskap: Svenska Dagbladet