
De tre senaste veckorna har en serie mindre jordskalv registrerats tio kilometer under Eyjafjallajökull. Dessutom har polisen i Hvolsvöllur fått många samtal om svavellukt från Jökulsá á Sólheimasandi, en närliggande glaciärflod vid Sólheimajökull öster om Eyjafjallajökull.
Skalven och svavellukten kan vara en föraning om att ett vulkanutbrott från Katla kan vara på väg. Men det kan ta tid.
Katla ligger under Mýrdalsjökull norr om Vík í Mýrdal. Den tros vara den isländska vulkan som står på tur för ett utbrott. 16 gånger har den brutit genom ismassorna och kastat upp lava sedan år 930. Utbrotten sker med 40 till 80 års mellanrum. Nu har Katla varit lugn sedan 1918 bortsett från ett litet utbrott som kan ha ägt rum 1955.
Experterna har väntat på Katla. Under 1982 och 1983 trodde många att det fruktade utbrottet skulle komma. Men trots jordskalv varje dag i ett års tid hände inget. Lugnet tog åter över.

Skalv som ledde till ett långvarigt vulkanutbrott från Eyjafjallajökull 1821 triggade Katla som två år senare också fick ett utbrott. Jordskalven i regionen har vid flera tillfällen påverkat Katla även om de inte har utlöst ett vulkanutbrott. Så skedde till exempel 1999.
Forskarna mäter bland annat terrängens rörelser. Om marken höjer sig kan det vara ett tecken på att ett inflöde av magma är på väg. Det är också utvecklingen som Páll Einarsson tror på - men att slå fast vad som faktiskt sker kan ta flera månader.
Gps-mätningar vid Þorvaldseyri visar att marken redan har förflyttat sig omkring en centimeter, uppger Veðurstofa Íslands.
Katla anses vara den farligaste av de isländska vulkanerna - bland annat eftersom den ligger närmast bebyggelse. Vid ett utbrott riskerar kuststaden Vík í Mýrdal att spolas bort av vattenmassorna som följer på utbrottet. Lavan smälter nämligen enorma mängder is, och när glaciären så småningom ger vika kastas vattnet med oerhörd kraft mot havet. Ett sådant så kallat jökulhlaup för också med sig vägar och broar.
Utbrottet 1721 skapade vattenmassorna en tsunamiliknande våg - då pressade Katla med stor kraft vattnet mot Västmannaöarna där vågorna slogs tillbaka mot fastlandet av de höga klipporna och sköljde över södra Island.
Här kan du läsa mer om hotet från Katla och här kan du kolla in Vöktun Kötlu, en webbkamera placerad på Háfell sydväst om vulkanen, som dygnet runt bevakar eventuella händelser.
Grafiken visar jordskalven vid Eyjafjallajökull.
Illustration: Veðurstofa Íslands